Vodný slalom: Dvojnásobná olympijská víťazka Elena Kaliská jubiluje

NETKY.SK • 18 Január 2017, 09:55 • 2 min
Vodný slalom: Dvojnásobná olympijská víťazka Elena Kaliská jubiluje

Zvolen/Bratislava - Aj vďaka Elene Kaliskej patrí Slovensko k svetovej špičke vo vodnom slalome. Dvojnásobná olympijská víťazka v kategórii K1 sa vo štvrtok 19. januára dožíva 45. rokov.

slovakia

left justify in out

Elena Kaliská sa narodila 19. januára 1972 vo Zvolene. Navštevovala Strednú priemyselnú školu drevársku vo Zvolene a v roku 2007 ukončila štúdium na Katedre telesnej výchovy a športu Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici.

 

Krotiť divokú vodu začala už v siedmich rokoch. V detskom a juniorskom veku ju v klube TU Zvolen trénovali Oľga Lejsalová, Vlasta Patočková, Ľuboš Giertl, Ján Stachera a Ján Prachar.

 

Na majstrovstvách sveta juniorov štartovala dvakrát za Českú a Slovenskú Federatívnu Republiku (ČSFR). V sedemnástich rokoch ju v športovej kariére pribrzdila zlomenina ľavej ruky.

 

V roku 1992 nastal v jej kariére výkonnostný posun, keď odišla za lepšími podmienkami do Liptovského Mikuláša. Začala trénovať v KTK Liptovský Mikuláš najprv pod vedením trénera Juraja Ontka a neskôr sa zverila do rúk trénera Petra Mráza.

 

Svoju prvú medailu získala na majstrovstvách Európy v Nemecku v roku 1996, ktorá mala bronzový lesk. O dva roky neskôr v Roudnici nad Labem (Česko) sa už stala majsterkou Európy.

 

Vrchol jej kariéry nastal v roku 2004, keď zvíťazila v štyroch pretekoch Svetového pohára a stala sa aj majsterkou Európy. V tom istom roku sa konali aj olympijské hry v gréckych Aténach, kde Kaliská potvrdila svoje kvality ziskom zlatej medaily, čím sa stala prvou slovenskou olympijskou víťazkou. Olympijský úspech potvrdila aj v roku 2005 v Austrálii ziskom titulu majsterky sveta.

 

V roku 2008 na OH v čínskom Pekingu neniesla len vlajku slovenskej olympijskej výpravy, ale obhájila ziskom zlatej medaily titul olympijskej víťazky z roku 2004.

 

Po úspešnom roku 2004 získala titul Športovec roka, ocenenie udeľované každoročne najlepšiemu športovcovi a najlepšiemu športovému kolektívu Slovenska. V roku 2011 jej zase vtedajší prezident Slovenskej republiky (SR) Ivan Gašparovič udelil vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra I. triedy.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies