Vodný plán Slovenska schválila vláda napriek odporu ochranárov

NETKY.SK • 13 Január 2016, 12:27 • 2 min
Vodný plán Slovenska schválila vláda napriek odporu ochranárov

BRATISLAVA - Vláda dnes chválila aktualizáciu Vodného plánu Slovenska, ktorý zahŕňa plán manažmentu národnej časti správneho územia povodia Dunaja vrátane čiastkových povodí riek Morava, Váh, Hron, Ipeľ, Slaná, Bodva, Hornád, Bodrog a plán manažmentu správneho územia povodia Visly vymedzeného čiastkovým povodím riek Dunajec a Poprad.

slovakia

left justify in out

Dokument, ktorého prvá verzia bola vypracovaná v roku 2009, vyhodnocuje predchádzajúce obdobie a na najbližších šesť rokov stanovuje opatrenia na dosiahnutie dobrého stavu vôd. Vodný plán Slovenska určuje rámcové úlohy na ochranu vôd a na vode závislých ekosystémov, ako aj na ich udržateľné a hospodárne využívanie. Dokument sa riadi Rámcovou smernicou EÚ o vode z roku 2000, ktorá zavádza spoločnú vodnú politiku členských štátov Únie.


Hlavným cieľom schváleného dokumentu je na základe prehodnotenia a aktualizácie prvého plánu manažmentu povodí aktualizovať program opatrení zameraný na dosiahnutie environmentálnych cieľov Rámcovej smernice o vodách. Plány manažmentu povodí sa prehodnocujú a aktualizujú každých šesť rokov a sú podkladom na vypracovanie medzinárodných plánov povodí. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) v predkladacej správe zdôrazňuje, že Vodný plán Slovenska vytvára predpoklady pre komplexnú ochranu vôd a zabezpečenie dostatku vody pre pokrytie všetkých potrieb spoločnosti. "Dobrá kvalita vody prispeje k zabezpečeniu zásobovania obyvateľstva zdravotne bezpečnou pitnou vodou, čo bude mať pozitívny vplyv na kvalitu života a zdravie obyvateľstva," uvádza. O dosiahnutom pokroku v pláne opatrení sa podáva správa Európskej komisii.


Vodný plán Slovenska bol prijatý s dvoma hromadnými pripomienkami verejnosti. Hromadná pripomienka odborníkov a laickej verejnosti žiada prehodnotiť postoj Ministerstva životného prostredia k ďalšiemu podporovaniu výstavby malých vodných elektrární na Slovensku a žiadajú ich obmedzenie minimálne dovtedy, kým sa nezlepšia požadované ukazovatele na dosahovanie dobrého ekologického stavu vôd. Namiesto sivej infraštruktúry žiadajú do vodného plánu zaradiť zelené opatrenia. MŽP túto pripomienku neakceptovalo z dôvodu povinnosti plniť záväzky vlády v oblasti energetickej politiky. Vláda sa podľa ministerstva zaviazala, že vyvinie maximálne úsilie pri zvyšovaní podielu obnoviteľných zdrojov energie na výrobe a spotrebe elektriny.


Podľa pripomienky je Vodný plán Slovenska formálny, chybový a vágny dokument, ktorý nemá ambíciu presadiť zlepšenie stavu vôd. Pre tieto nedostatky je nepoužiteľný pre orgány štátnej vodnej správy, ktoré ho majú presadzovať do praxe, ako aj pre subjekty, ktoré by mali realizovať program opatrení. Požadujú, aby sa materiál prepracoval. MŽP trvá na tom, že materiál je vypracovaný v súlade s legislatívnymi predpismi Slovenskej republiky, do ktorých sú transponované všetky požiadavky vyplývajúce z právne záväzných aktov Európskej únie v oblasti vôd.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona