Vodné dielo Kráľová bez vrakov

NETKY.SK • 20 Október 2011, 20:26 • 2 min
Vodné dielo Kráľová bez vrakov

Vodné dielo Kráľová bez vrakov

slovakia

left justify in out

img

Posúdenie stavu hrádzí zdrže, hate a ostatných objektov nachádzajúcich sa pod hladinou vody, drobné opravy a geodetické zameranie je účelom vypustenia zdrže Vodného diela (VD) Kráľová, ktoré pred niekoľkými dňami nariadila vykonať rezortná organizácia Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR – Slovenský vodohospodársky podnik (SVP). Vodné dielo sa opätovne začne napúšťať v utorok 25. októbra, pričom úplné napustenie sa očakáva do konca októbra.

Počas krátkodobého vyprázdnenia pracovníci SVP vizuálne skontrolujú či nedošlo k deformáciám hrádzí, poškodené časti ich opevnenia medzi vodnou elektrárňou a plavebnou komorou budú urgentne opravovať. TASR o tom dnes informovala Beatrice Hudáková z odboru komunikácie MŽP. "Toto dočasné vyprázdnenie nádrže súčasne poslúži aj na čistenie toku Váhu od nánosov bahna a naplavených stromov, kríkov a ostatných odpadov. Prečistením vodného toku sa zároveň skvalitní aj životné prostredie pre rôzne vtáctvo a živočíchy. Taktiež sa posúdi stav zdrže na prípadné zvýšenie hladiny vody počas intenzívnych dažďov," uviedla Hudáková.

Vodné dielo Kráľová bolo uvedené do skúšobnej prevádzky pred vyše 26 rokmi 19.apríla 1985 a na základe prevádzkového poriadku má byť vypúšťané každých 10 až 15 rokov. Nachádza sa medzi mestami Sereď, Galanta a Šaľa. Územie nádrže s ochrannými hrádzami a s odbernými objektmi, ktoré zaberá plochu 11 km2, sa rozprestiera na území Trnavského kraja, no samotná vodná elektráreň, vrátane hate a plavebnej komory, patrí do Nitrianskeho kraja. Vodné dielo bolo vybudované najmä pre energetický potenciál a využitie vody na závlahy, ale aj pre zmiernenie účinkov povodní, ďalej na rekreačné využívanie i rybolov a v neposlednom rade aj na splavnenie vážskej vodnej cesty. Objem nádrže pri maximálnej prevádzkovej hladine je 65,47 miliónov m3 vody. Po vypustení nádrže odtieklo 38 miliónov m3 vody.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies