Vodné dielo Gabčíkovo pomôže s veľkou vodou

NETKY.SK • 5 Jún 2013, 15:48 • 2 min
Vodné dielo Gabčíkovo pomôže s veľkou vodou

GABČÍKOVO - Význam Vodného diela Gabčíkovo v čase povodní spočíva v možnosti rozdeliť povodňový prietok do prívodného kanála a do starého koryta Dunaja. Podľa jeho riaditeľa Jána Závodného je počas terajšieho stavu v činnosti všetkých osem turbín vodnej elektrárne.

slovakia

left justify in out

,,Našou snahou je, aby vodná elektráreň pracovala čo najdlhšie, aby sme vodu vedeli aj energeticky využiť. Ak by elektráreň kapacitne nestačila, vieme vodu odviesť do odpadového kanála aj cez plavebné komory. Ďalším riešením je odvedenie časti prietoku do starého koryta,“ povedal Závodný. Zamestnanci vodného diela sa v súčasnosti pripravujú na kulmináciu vodnej hladiny a pripravujú si určitý retenčný objem. Podľa Závodného však nie je možné zadržať viac ako niekoľko desiatok miliónov kubíkov vody. 

Funkčnosť Vodného diela Gabčíkovo sa podľa hovorkyne Vodohospodárskej výstavby Diany Migaľovej potvrdila pri všetkých väčších povodniach, ktoré sa u nás vyskytli v posledných dvoch desaťročiach. "Počas týchto dní očakávame veľkú vodu, ktorú však vieme previesť do Dunaja cez Vodné dielo Gabčíkovo a cez hate na stupni Čunovo. Rovnako ako Gabčíkovo, tak aj nižšie položené územia sú chránené hrádzami," dodala Migáľová. Ide najmä o obce Vojka nad Dunajom, Bodíky a Dobrohošť, ktoré sú chránené hrádzami na prívodnom kanáli a hrádzami na starom koryte Dunaja. Vodné dielo Gabčíkovo je naprojektované tak, aby jeho hrádze dokázali previesť storočnú vodu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies