Vodné dielo Gabčíkovo má pre Slovensko veľký prínos, zhodujú sa poslanci NRSR

NETKY.SK • 16 September 2017, 08:46 • 2 min
Vodné dielo Gabčíkovo má pre Slovensko veľký prínos, zhodujú sa poslanci NRSR

BRATISLAVA - Vodné dielo Gabčíkovo má pre Slovensko veľký prínos, zhodujú sa oslovení poslanci Národnej rady SR.

slovakia

left justify in out

"Okrem ekonomického prínosu Vodného diela Gabčíkovo je nesporný aj jeho mimoriadny benefit a úloha v oblasti protipovodňovej ochrany," uviedol pre TASR predseda Mosta-Híd a podpredseda parlamentu Béla Bugár.

 

O nespornom prínose hovorí aj podpredseda SNS Anton Hrnko. Poukazuje tak na vodnú elektráreň, ako aj na športové využitie diela a v neposlednom rade na ekologickú funkciu VDG. "Vodné dielo Gabčíkovo umožnilo, aby sa opäť dostali do kondície ramená Dunaja, ktoré boli v dôsledku poklesu Dunaja prázdne," povedal s tým, že pozitíva VDG prevyšujú jeho možné negatíva.

 

Ekologický význam vodnej elektrárne vyzdvihol aj nezaradený poslanec Zsolt Simon. "Vodné dielo Gabčíkovo z pohľadu povodní pomohlo celému tamojšiemu regiónu. A samozrejme, pozitívom je aj vodná elektráreň, keďže to je ekologický spôsob výroby elektrickej energie. Je to najlepšie riešenie, ktoré Slovensko mohlo a aj správne využilo," povedal Simon. Problém je podľa neho však v tom, že sa hladina podzemnej vody dostatočne nereguluje, čo spôsobuje vysúšanie územia. "Toto štát zanedbal," poznamenal.

 

Hrnko zas pripomína, že VDG malo byť súčasťou sústavy diel spolu s dielom Nagymaros, ktoré ale Maďarsko nedostavalo. Podľa Hrnka tak napokon urobí. "Bez toho, že sa zdvihne hladina pri Nagymarosi, asi nebude možné dosiahnuť parametre Dunaja potrebné na lodnú prepravu, ktorá súvisí aj s potenciálnym spustením veľkého euroázijského projektu, ktorý sa nazýva Nová Hodvábna cesta a má opäť spojiť Európu s Áziou," vysvetlil Hrnko.

 

Tento ekonomický aspekt podľa neho vytvorí na dostavbu diela väčší tlak. "Pri obnovovaní kontinentálneho obchodu by Slovensko, Bratislava, Komárno prípadne aj Štúrovo mohli mimoriadne profitovať a takisto aj prístav v Ostrihome. Preto si myslím, že hoci Maďarsko ešte dielo nedostavalo, skôr či neskôr prídu na to, že je pre nich ekonomická nevyhnutnosť to urobiť," uzavrel Hrnko.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona