Vodičské preukazy by mali mať obmedzenú platnosť

NETKY.SK • 24 November 2010, 12:54 • 2 min
Vodičské preukazy by mali mať obmedzenú platnosť

Vodičské preukazy by mali mať obmedzenú platnosť

slovakia

left justify in out

img

Vodičské preukazy by mali mať obmedzenú platnosť. Predpokladá to novela zákona o cestnej premávke, ktorú dnes schválila vláda.
      Vodiči motoriek, osobných automobilov či traktorov si ich budú musieť meniť každých 15 rokov. Pre vodičov nákladných áut, kamiónov či autobusov bude ich platnosť päť rokov. Preukazy držiteľov nad 65 rokov budú platiť dva roky, pričom sa kvôli tomu musia aj naďalej podrobovať lekárskym prehliadkam. Pre predĺženie platnosti preukazu pre skupiny C a D sa budú naďalej vyžadovať doklady o zdravotnej a psychickej spôsobilosti. Tie musia mať takýto vodiči v súčasnosti pri sebe. Po novom sa im ich platnosť premietne do samotného preukazu.
      Preukazy s obmedzenou platnosťou sa začnú vydávať od 19. januára 2013. Vlastníci preukazov vydaných do mája 2004, si ich musia vymeniť do roku 2023, tí, ktorí ich majú po tomto dátume, majú čas do roku 2032.
      Novo sa vymedzuje okruh ľudí, ktorí musia mať pri vedení auta pri sebe doklad o zdravotnej a psychickej spôsobilosti. Pôjde prevažne len o vodičov vozidiel skupiny B, ktorí ich používajú na špecifické účely. Napríklad vedú vozidlo s právom prednostnej jazdy, používajú ho na zasielateľstvo a taxislužbu, či poštové služby.
      Príslušníci Policajného zboru a Hasičského a záchranného zboru, ktorí vedú vozidlo s právom prednostnej jazdy sa budú podrobovať psychologickým vyšetreniam v rozsahu a lehotách, ktoré určí minister vnútra.
      Upravujú sa aj podmienky pre preskúmavanie zdravotnej a psychickej spôsobilosti. Po novom sa im budú musieť podrobiť tí, ktorí na základe správneho alebo disciplinárneho konania nesmeli viesť viac ako dva roky motorové vozidlo. Týka sa to porušenia pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom, ako je jazda pod vplyvom alkoholu alebo inej návykovej látky, prekročenie rýchlosti, prejazd cez železničné priecestie v čase, keď je to zakázané, nedanie prednosti v jazde či jazda v protismere.
      Za vydanie dokladov pri zmenách nezavinených občanmi sa nebudú vyberať správne poplatky. Od platby za vydanie preukazu budú oslobodené aj osoby staršie ako 65 rokov. Za vydanie vodičského preukazu aj medzinárodného zaplatia ľudia 6,50 eur a za výmenu tri eurá.
      Ku koncu júna tohto roka v SR evidovaných 3.057.618 držiteľov vodičských preukazov, ktoré bude potrebné do roku 2032 vymeniť. Štát tak pri trojeurovom poplatku získa 9,17 milióna eur. Je to o vyše 10,7 milióna eur menej ako by to bolo pri 6,50 eurovom poplatku.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies