Vodiči si môžu od februára kúpiť diaľničné nálepky aj cez internet

NETKY.SK • 31 Január 2012, 09:05 • 2 min
Vodiči si môžu od februára kúpiť diaľničné nálepky aj cez internet

Vodiči si môžu od februára kúpiť diaľničné nálepky aj cez internet - Doprava Od stredy 1. februára si budú môcť vodiči na Slovensku kúpiť diaľničné nálepky aj prostredníctvom internetu.

slovakia

left justify in out

img

Od stredy 1. februára si budú môcť vodiči na Slovensku kúpiť diaľničné nálepky aj prostredníctvom internetu. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) spúšťa prvú fázu elektronizácie predaja diaľničných kupónov. Na dnešnom stretnutí s novinármi o tom informoval generálny riaditeľ NDS Ján Kotuľa spolu s prevádzkovým riaditeľom Milanom Gajdošom.

"Národná diaľničná spoločnosť spúšťa zajtrajším dňom internetový predaj diaľničných nálepiek," uviedol Gajdoš. Podľa diaľničiarov ide o prvý krok k elektronizácii predaja známok, ktorý by sa mal zavŕšiť v roku 2013. Vodiči si tak od stredy môžu prostredníctvom stránky dialnicnenalepky.sk objednať známku, ktorá im bude doručená v lehote siedmich dní. Následne si ju musia nalepiť na čelné sklo auta a až potom im bude platiť.

Okrem internetu si môžu vodiči v priebehu prvých šiestich mesiacov tohto roka kúpiť diaľničné nálepky aj na čerpacích staniciach ako doteraz. V súčasnosti totiž ešte prebieha súťaž na distribútora diaľničných nálepiek pre rok 2012. "V súťaži je aktuálne podaná námietka na Úrad pre verejné obstarávanie, ktorý pozastavil konanie verejného obstarávateľa," priblížil Gajdoš. NDS tak očakáva, že do pol roka by mohla byť súťaž vyriešená a nálepky by sa zvyšok roka štandardne distribuovali. V prípade že nie, NDS je podľa Gajdoša pripravená zabezpečiť predaj známok na vybraných pumpách.

V druhej fáze elektronizácie predaja diaľničných nálepiek, s ktorou sa počíta v roku 2013, by si napríklad mohli vodiči kúpiť nálepky aj formou sms správ. Alebo by za ne mohli platiť cez terminály na vybraných miestach. Zároveň sa počíta s tým, že vodiči by si už nemuseli nálepky fyzicky lepiť na predné sklá áut. Po zakúpení cez internet, by im tak nálepky začali platiť skôr.

Spoplatnenie ciest prostredníctvom diaľničných nálepiek sa na Slovensku zaviedlo v roku 1996. Ich cenu stanovuje vláda a fungujú na princípe časových kupónov. Pre porovnanie, v roku 1996 sa na diaľničných nálepkách vybralo 6,5 milióna eur, v roku 2006 to už bolo 69,4 milióna eur.

V roku 2010 nastala zmena v platení za spoplatnené úseky ciest. Vodiči áut nad 3,5 tony začali platiť elektronické mýto. Diaľničné nálepky tak ostali len pre osobné autá. V roku 2010 sa z ich predaja vyzbierala suma 40,2 milióna eur. K tomu ešte prinieslo mýto hodnotu 208,9 milióna eur. Za minulý rok sa na diaľničných známkach vyzbierala suma 45,4 milióna eur a príjem z elektronického mýta predstavoval 228,5 milióna eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies