Vodiči kamiónov žiadajú zvýšenie svojej minimálnej mzdy

NETKY.SK • 28 December 2016, 14:05 • 2 min
Vodiči kamiónov žiadajú zvýšenie svojej minimálnej mzdy

KOŠICE - Do päťdesiat odborárov OZ KOVO, zväčša vodičov kamiónov spoločnosti Mega Trucking Slovakia Košice, sa v stredu zišlo v Košiciach na protestnom zhromaždení za vyššie mzdy. Ako uviedol predseda tamojšej základnej odborovej organizácie Štefan Gurgul, vodiči žiadajú, aby im zamestnávateľ dal minimálnu mzdu 609 eur a boli zaradení do tretej mzdovej triedy, a súčasne, aby im zvýšil aj diéty o 5 eur.

slovakia

left justify in out

Gurgul uviedol, že v súčasnosti má 90 percent zamestnancov 486 eur a po navýšení stanovenom zákonom to bude 522 eur, čo je podľa neho skutočne málo. "Veď taký plat má v Bratislave upratovačka," vyhlásil. Ako dodal, vodiči sú zaradení v druhej mzdovej triede, hoci by mali byť zaradení v tretej. Povedal, že im ich nárok na platové zaradenie a výšku minimálnej mzdy potvrdil písomne aj Národný inšpektorát práce.


"Zamestnávateľ najprv súhlasil, len žiadal, aby sme priniesli vyjadrenie. Po tom, čo náš nárok potvrdil aj Národný inšpektorát práce, zrazu cúvol a vyhlásil, že keď nám zvýši základnú mzdu, tak nám nezvýši diéty. S tým však nemôžeme súhlasiť. Chceme len to, čo nám patrí,“ povedal Gurgul.


Protestné zhromaždenie je podľa Gurgula zdvihnutý prst zamestnávateľovi, s ktorým chcú ďalej vyjednávať. Ak sa nedohodnú, zvážia ďalšie kroky, vrátane štrajku.


Ako na zhromaždení uviedol člen predsedníctva OZ KOVO Jozef Balica, zamestnávatelia na Slovensku nedávajú zamestnancom adekvátne zaradenie do minimálnych mzdových stupňov v zmysle Zákonníka práce. "Netýka sa to len vodičov medzinárodnej kamiónovej dopravy, ale aj mnohých ďalších zamestnancov. Odborový zväz KOVO chce v roku 2017 dosiahnuť spravodlivé pracovné a mzdové podmienky a zvýšenie miezd všetkých zamestnancov,“ povedal Balica. Na podporu týchto požiadaviek nastolených pri kolektívnom vyjednávaní budú odbory organizovať protestné zhromaždenia po celom Slovensku.

 

Spoločnosť Mega Trucking Slovakia tvrdí, že má otvorenú komunikáciu s odborovou organizáciou ohľadom požiadavky na zaradenie pozície vodiča medzinárodnej kamiónovej dopravy do tretej skupiny náročnosti. Odborovú organizáciu vyzvala k písomnému zdôvodneniu tejto požiadavky. "Po obdržaní zdôvodnenia túto požiadavku prehodnotíme," uviedla spoločnosť vo svojom stanovisku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies