Vodiči kamiónov sú zúfalí, pojem karanténa je vysvetlená rôzne

NETKY.SK • 18 Marec 2020, 09:56 • 2 min
Vodiči kamiónov sú zúfalí, pojem karanténa je vysvetlená rôzne

BRATISLAVA - Rôzny výklad karanténnych opatrení vytvára tlak na vodičov nákladnej dopravy. Obávajú sa, či sa napriek výnimke oni alebo ich rodinní príslušníci nedostanú do karantény.

slovakia

left justify in out

Upozornil na to prezident Združenia cestných dopravcov SR Česmad Slovakia Pavol Jančovič s tým, že tieto nejasnosti môžu viesť až ku kolapsu dopravy. Združenie zaznamenalo 600-percentný nárast telefonátov na svoje infolinky. 

 

img

 

Pod tlakom 

Volajú pritom nielen dopravné spoločnosti, ale aj samotní vodiči nákladných vozidiel, ktorí sa ocitajú pod tlakom, či sa napriek výnimke pri dodržaní ochranných opatrení z dôvodu šírenia sa nového koronavírusu nedostanú do karantény a nebude uplatnená aj na príslušníkov ich rodiny.

 

img

 

Kameň úrazu

Česmad podotkol, že vodiči neraz uprednostnia prespanie v kabíne svojho vozidla v areáli firmy, než aby išli domov, pretože susedia nezriedka nahlasujú, že ide o rodinu vodiča, ktorý bol v zahraničí. "Keďže existuje rôzny výklad karanténnych opatrení, vytvára to enormný psychický tlak na vodičov, ktorých rodinní príslušníci sa môžu tiež ocitnúť v nariadenej 14-dňovej izolácii. Čo je pre celú rodinu obrovský problém," dodal Jančovič.

 

img

 

Kolaps dopravy?

Vodiči nákladnej dopravy, medzi ktorých patria aj vodiči menších dodávkových vozidiel, tak podľa združenia po nariadení karantény alebo z obavy, že bude uložená ich rodinných príslušníkom, nemôžu, alebo sa obávajú plniť svoje poslanie. "Ak sa situácia vo výklade karanténnych opatrení nezmení a vodiči, a tiež ich rodinní príslušníci z nich nebudú v praxi jasne vynímaní, obávame sa, že čoskoro príde ku kolapsu dopravy," skonštatoval Jančovič.

 

img

 

Žiadosť o výnimku

Česmad preto požiadal Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR všeobecnú výnimku pre vodičov nákladnej dopravy, ktorí vedú motorové vozidlá kategórie N (vrátane dodávok do 3,5 tony), pre osoby žijúce s nimi v jednej domácnosti aj pre osoby, ktoré z povahy svojej práce vykonávajú obslužné a servisné práce v prevádzke dopravcu a prichádzajú tak do styku s vodičmi nákladných vozidiel.

 

img

 

Zásobovanie

Dôvodom je zabezpečenie zásobovania obyvateľstva, maloobchodných prevádzok, zdravotníckych zariadení, lekární či výrobných podnikov v rámci Slovenska.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona