Vodiči autobusov protestovali v Košiciach proti nízkym mzdám

NETKY.SK • 25 Október 2017, 18:03 • 2 min
Vodiči autobusov protestovali v Košiciach proti nízkym mzdám

KOŠICE – Zamestnanci piatich autobusových spoločností z východného Slovenska v stredu v Košiciach protestovali proti nízkym mzdám a na podporu kolektívneho vyjednávania s odborármi.

slovakia

left justify in out

Zástupcovia OZ KOVO, ktoré podujatie zorganizovalo tvrdia, že ich sociálny partner, Zväz autobusovej dopravy (ZAD) im navrhol, aby sa kolektívna zmluva vyššieho stupňa v rámci celého sektora autobusovej dopravy nevyjednávala.

 

"Dôvod je ten, že ZAD sa domnieva, že je postačujúce, ak sa bude vyjednávať na podnikovej úrovni," uviedla podpredsedníčka Rady OZ KOVO Monika Benedeková s tým, že s týmto názorom sa nestotožňujú. "Už tu bolo jedno obdobie, kedy sme nemali vyššiu kolektívnu zmluvu a viedlo to k tomu, že sa ešte viac prehĺbili a zväčšili rozdiely medzi jednotlivými regiónmi," povedala Benedeková.

 

Podľa jej slov pracovné podmienky vodiča sú mimoriadne náročné. "Dlhá pracovná doba, hodiny, ktoré sa dokonca ani nezapočítavajú do fondu pracovného času a tá odmena naozaj nie je tomuto adekvátna. Náš tlak na to, aby sa vytvorili aj adekvátne mzdové podmienky tu je a chceme aj týmto apelovať na ZAD a zamestnávateľov, ktorí sú vo zväze združení, aby prehodnotili svoj postoj a naozaj, aby viedli sociálny dialóg s OZ KOVO, pretože myslíme si, že to je cesta, komunikácia a kolektívne vyjednávanie," skonštatovala Benedeková.

 

"Rozprávala som sa s jednou kolegyňou, ktorá mi povedala, že jej manžel, ktorý robí vodiča autobusu, domov prinesie 680 eur v čistom. To už je mzda aj so započítaním všetkých možných mzdových zvýhodnení, nadčasov, a tak ďalej," doplnila Benedeková.

 

Vodič autobusu Rudolf Vass vidí problém v tom, že ich neplatia tak, ako by ich mali zaplatiť. "Nízka hodinová mzda a veľa hodín v práci, ktoré nie sú ohodnotené a zaplatené. Ja nastupujem napríklad na svojej linke o 4.00 h a končím o polnoci. Čiže som skoro 18 hodín v práci a z toho mám len 11 hodín zaplatených riadne, ostatné sú prestoje, ktoré, ako zamestnávateľ niekedy tvrdí, že si môžem ísť domov a mám voľný čas, ale to nie je pravda, pretože ja napríklad som z Košíc a viem ísť domov, ale mám plno kolegov, ktorí tú musia byť, sú z Michaloviec, Trebišova a ten čas sú tu vlastne zadarmo," povedal vodič Rudolf Vass.

 

Odborári tiež poukazujú na to, že akútny nedostatok vodičov spôsobuje kolaps dopravy v niektorých regiónoch a namiesto zvyšovania miezd zamestnávatelia uprednostňujú dovoz lacnej pracovnej sily z iných krajín.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies