Vodiči autobusov na Orave a v Liptove vyhlásili štrajkovú pohotovosť

NETKY.SK • 21 Marec 2016, 15:13 • 2 min
Vodiči autobusov na Orave a v Liptove vyhlásili štrajkovú pohotovosť

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ/ DOLNÝ KUBÍN - Takmer 400 zamestnancov spoločnosti Arriva Liorbus, a. s., ktorá zabezpečuje verejnú dopravu v Liptove a na Orave, sa rozhodlo vstúpiť do štrajkovej pohotovosti.

slovakia

left justify in out

TASR o tom dnes informovala Anita Fáková z Odborového zväzu (OZ) KOVO.

 

Vyhlásenie štrajkovej pohotovosti odhlasovali na svojom stretnutí v Liptovskom Mikuláši (18.3.) členovia Základnej organizácie OZ KOVO Orava-Liptov. "Dôvodom je neukončené kolektívne vyjednávanie podnikovej kolektívnej zmluvy na roky 2016 až 2017 a neochota vedenia spoločnosti navýšiť svojim zamestnancom mzdy. Ich priemerná mzda je v hrubom približne 800 eur mesačne vrátane príplatkov," uviedla Fáková.

 

Ako potvrdil predseda Základnej organizácie OZ KOVO Orava–Liptov Jozef Tyrol, návrh novej kolektívnej zmluvy zástupcovia odborov predložili vedeniu už 24. septembra 2015. Na rok 2016 v ňom požadovali rast mesačnej mzdy všetkých zamestnancov o 40 eur a tarifných miezd vodičov a vodičov v zálohe o 6,6 % (3,61 eura za hodinu). Tento návrh však zamestnávateľ odmietol hneď v prvom kole kolektívneho vyjednávania, ktoré sa uskutočnilo v decembri minulého roka.

Po troch kolách vyjednávania sa nakoniec 19. januára 2016 odborári so zamestnávateľom dohodli, aby sa od januára mzda vodičov oproti minulému roku navýšila o 22 centov na hodinu v pevnej zložke mzdy a o 25 eur sa zvýšila aj mesačná mzda všetkých zamestnancov. Aj keď k podpisu novej kolektívnej zmluvy nedošlo, zamestnávateľ si so spätnou splatnosťou svoje deklarované záväzky voči zamestnancom splnil a vo februári im dohodnuté mzdové navýšenie doplatil. Zároveň však avizoval, že vo vyplácaní takto navýšených tohtoročných miezd pokračovať nemieni, aj vzhľadom k tomu, že nová kolektívna zmluva nie je z jeho strany podpísaná, a teda je neprávoplatná. Účinnosť starej kolektívnej zmluvy pritom skončila 31. decembra 2015.

 

Zamestnanci sa zároveň rozhodli prizvať na ďalšie kolektívne vyjednávanie sprostredkovateľa, určeného Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR. V prípade ďalších obštrukcií zo strany zamestnávateľa sú pripravení vstúpiť aj do ostrého štrajku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona