Voderadský kaštieľ Zičiovcov by mohli dostať olympionici

NETKY.SK • 22 September 2013, 13:01 • 2 min
Voderadský kaštieľ Zičiovcov by mohli dostať olympionici

VODERADY - Povedal to premiér Robert Fico počas svojej návštevy v obci pri príležitosti osláv 770 rokov od prvej písomnej zmienky.

slovakia

left justify in out

Kaštieľ vo Voderadoch pri Trnave by mohol nájsť novú náplň. V súčasnosti nevyužívaný objekt s rozľahlým parkom, ktorý je vo vlastníctve Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), by sa po rekonštrukcii mohol zmeniť na Národné olympijské centrum. Povedal to premiér Robert Fico počas svojej návštevy v obci pri príležitosti osláv 770 rokov od prvej písomnej zmienky.

"Tento úžasný Zičiovský kaštieľ a priľahlý areál parku by sa dal zmysluplne využiť," povedal premiér vo svojom príhovore na odovzdávaní ocenení osobnostiam Voderád. Mohlo by sa z neho stať podľa neho napríklad Národné olympijské centrum. Túto tému, ako dodal Fico, opakovane otvára predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Tibor Mikuš. Pri rekonštrukcii kaštieľa, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou a ktorý donedávna slúžil ako školská budova a nemá nové využitie, by podľa slov premiéra mohli pomôcť študenti i vrcholoví športovci. "Viem, na všetko treba peniaze a v tejto dobe ich veľa niet. Ale v prvej fáze by možno stačilo s TTSK založiť spoločnosť, ktorá by sa o rekonštrukciu tejto architektonickej nádhery začala starať, spravovať ju a dala by jej prvé umelé dýchanie. Verím, že v spolupráci štvorice - štát, TTSK, olympijský výbor a obec by sme mohli postupne nájsť primerané riešenie," povedal premiér.

Predseda TTSK Mikuš vo svojom vystúpení povedal, že etablovanie Národného olympijského centra by dodalo obci i regiónu na atraktívnosti a pritiahlo by hostí zo Slovenska i zahraničia. "Dúfam, že sa čoskoro podarí uskutočniť taký krok ako na trnavskom štadióne," uviedol Mikuš. Štát poskytol prostredníctvom Slovenského futbalového zväzu podporu 13-miliónov eur pri výstavbe nového futbalového štadióna Spartaka Trnava, základný kameň poklopali Fico i Mikuš 20. septembra. Predseda TTSK o myšlienke Národného olympijského centra vo Voderadoch hovoril už v roku 2012 na stretnutí s predstaviteľmi Slovenského olympijského výboru.

TTSK z kaštieľa vysťahoval stredné odborné učilište pred niekoľkými rokmi a uvažoval o jeho využívaní na svoje reprezentatívne alebo muzeálne účely. V roku 2011 bol ponúknutý na predaj, ale neprišla žiadna relevantná ponuka. Desaťhektárový park neskorobarokového kaštieľa z polovice 18. storočia bol vôbec prvým prírodno-sentimentálnym parkom na území terajšieho Slovenska. V kaštieli sídlil rod Zičiovcov. V čase vyhlásenia verejnej obchodnej súťaže mal kaštieľ s pozemkami a parkom podľa znaleckého posudku hodnotu 2,363 milióna eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona