Vodcu Amišov odsúdili za strihanie vlasov a brady na 15 rokov väzenia

NETKY.SK • 11 Február 2013, 08:30 • 2 min
Vodcu Amišov odsúdili za strihanie vlasov a brady na 15 rokov väzenia

Vodcu Amišov odsúdili za strihanie vlasov a brady na 15 rokov väzenia

slovakia

left justify in out

imgNa 15 rokov väzenia odsúdili v USA vodcu odštiepeneckej kresťanskej sekty Amišov, ktorý spolu so spoločníkmi ďalším Amišom z ich komunity v Ohiu násilím strihali vlasy, brady a fúzy. Informovala o tom agentúra DPA.

Nad 15 spolupáchateľmi 67-ročného Samuela Mulleta súd vyniesol rozsudky odňatia slobody v trvaní od jedného do siedmich rokov. 

Túto skupinu agresívnych Amišov, ktorá s odtrhla od hlavného prúdu, súd už vlani uznal vinnými za zločiny spáchané z nenávisti.

Kauza opäť pritiahla pozornosť k Amišom, ktorí sú známi odmietaním bežného spôsobu života, mnohí žijú v domoch bez elektriny a nepoužívajú autá, len vozy ťahané koňmi. Obliekajú sa tak, ako ich predkovia, keď v 18. a 19. storočí emigrovali do Ameriky z Európy.

Mulleta a jeho spoločníkov odsúdili za strihanie vlasov, čo je v ich spoločenstve hrubá urážka, keďže ženy si po svadbe vlasy nestrihajú a rovnako je to v prípade mužov a holenia ich brady či fúzov. 

Táto kauza bola prvým z prípadov náboženskej nenávisti, ktorú súd rozhodoval na základe federálnou vládou udelených osobitných právomocí. Prokurátor totiž musel presvedčiť sudcov, že strihanie brady v spoločenstve Amišov nie je len útokom, ale je to zločin motivovaný náboženskou nenávisťou. 

Mullet samotný čin nevykonával, len k nemu podnecoval svojich stúpencov. Podľa obžaloby útoky koordinoval, aby potrestal tých Amišov, ktorí ho kritizovali alebo ignorovali jeho nariadenia. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies