Vodcovia španielskych politických strán pred dnešnými voľbami v sobotu relaxovali

NETKY.SK • 20 December 2015, 09:13 • 2 min
Vodcovia španielskych politických strán pred dnešnými voľbami v sobotu relaxovali

MADRID - Vodcovia politických strán usilujúcich o moc v dnešných všeobecných voľbách v Španielsku si dali v sobotu záležať na tom, aby posledný deň pred hlasovaním venovali "reflexiám" a relaxovali.

slovakia

left justify in out

Tlačová agentúra AP informovala, že premiér Mariano Rajoy, ktorého Ľudová strana (PP) chce zostať ďalšie štyri roky pri moci, behal okolo paláca Moncloa, oficiálneho sídla premiéra. Reportérom povedal, že "čerstvý vzduch" je pri takejto príležitosti ideálny.

 

Vodca druhej z dvojice dominantných politických strán v krajine, opozičnej Španielskej socialistickej robotníckej strany (PSOE), bývalý hráč basketbalu Pedro Sánchez išiel spoločne s manželkou na basketbalový zápas svojich dcér Carloty a Ainhoe.

 

A Pablo Iglesias z novej radikálnej ľavicovej strany Podemos (Môžeme), ktorá dúfa, že v dnešných voľbách otrasie španielskou politikou, si išiel do kina pozrieť nový film zo série Hviezdne vojny: Sila sa prebúdza na druhý deň po premiére.

 

Voliči využili prestávku v predvolebnej kampani a vytvárali v sobotu dlhé rady, aby si kúpili tikety španielskej vianočnej lotérie El Gordo (čiže Tučná), ktorá je najstaršou a najbohatšou lotériou na svete.

 

Odhaduje sa, že na utorňajšom losovaní lotérie sa zúčastnia tri štvrtiny zo 46 miliónov Španielov. Španieli strávia v utorok celé hodiny pri rádiách a televízoroch, aby vedeli, ktoré čísla boli vyžrebované. El Gordo porozdeľuje ceny v celkovom objeme 2,24 miliardy eur.

 

Lotéria má vyše 200 rokov a už tradične sa koná v čase vianočných sviatkov. Keďže sa rozdávajú aj stovky menších cien, losovanie trvá tri hodiny a vysielajú ho naživo v televízii.

 

Výherné čísla doslova zaspievajú deti, ktorých vyškolili na takéto žrebovanie. Podľa španielskeho denníka El País absolvovali deti dvojmesačnú prípravu, aby sa naučili správne hlas ovládať.

 

Na rozdiel od lotérií, ktoré ponúkajú jednu veľkú cenu, táto lotéria má hlavnú cenu iba 400.000 eur, čo jej umožňuje rozdeliť medzi veľký počet drobných víťazov tisíce eur.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies