Vodcovia prevratu v africkom Burkina Faso prepustili internovaného prezidenta

NETKY.SK • 18 September 2015, 15:53 • 2 min
Vodcovia prevratu v africkom Burkina Faso prepustili internovaného prezidenta

OUAGADOUGOU - Vodcovia prevratu v africkom štáte Burkina Faso prepustili na slobodu dočasného prezidenta Michela Kafanda, ktorého internovali spolu s viacerými členmi jeho dočasnej vlády. Jeho oslobodenie je zrejme reakciou na početné výzvy medzinárodného spoločenstva, ktoré Kafandovo uväznenie odsúdili.

slovakia

left justify in out

Kafando, ktorý je bývalým veľvyslancom OSN, sa stal dočasným civilným vodcom Burkiny Faso po tom, ako jej dlhoročného prezidenta Blaisa Compaorého vlani v októbri zvrhlo všeľudové povstanie. Kafandova dočasná vláda mala pripraviť na 11. októbra prezidentskými voľby, ale vojaci blízki Compaorému v stredu prevzali moc v krajine a uväznili jej dočasné vedenie.

 

Junta za lídra Burkiny Faso vo štvrtok dosadila generála elitnej prezidentskej gardy Gilberta Diendérého, ktorý je blízky exprezidentovi Compaorému. Vo vyhlásení pre miestnu televíziu súčasne oznámili uzavretie pozemných aj vzdušných hraníc a zákaz nočného vychádzania. Compaoré po svojom zosadení utiekol do exilu v susednom Pobreží Slonoviny.

 

Africká únia (AÚ) vtedy pohrozila krajine sankciami, ak nedôjde k odovzdaniu moci civilistom. Následne bola podpísaná dohoda o dočasnej vláde, ktorej mandát mal vyústiť do volieb. Burkina Faso, kde sú rozmiestnené francúzske špeciálne sily, je dôležitým spojencom Paríža i Washingtonu v boji proti islamistickým militantom v západnej Afrike.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies