Vodcov Červených Kmérov súdia pre obvinenia z genocídy

NETKY.SK • 17 Október 2014, 09:22 • 2 min
Vodcov Červených Kmérov súdia pre obvinenia z genocídy

PHNOM PENH - Na osobitnom kambodžskom súde sa dnes začal prvý proces, v ktorom sú poslední žijúci vodcovia niekdajšieho brutálneho režimu Červených Kmérov obvinení z genocídy.

slovakia

left justify in out

Bývalého najvyššieho predstaviteľa krajiny Khieu Samphana (83) a Nuon Čeu (88), pravú ruku vodcu Červených Kmérov Pol Pota, odsúdili už v auguste na doživotie za zločiny proti ľudskosti. Proti rozsudku sa odvolali.

 

Tribunál zriadený s podporou OSN rozdelil súdenie oboch mužov do dvoch procesov pre obavy, že zomrú skôr, ako bude vynesený verdikt, uviedla agentúra DPA.

 

Druhý proces, ktorý sa dnes začal otváracou rečou žalobcov, sa týka vážnejších obvinení z genocídy, znásilňovania, nútených manželstiev a etnických čistiek. Prví svedkovia by mali vypovedať v pondelok.

 

Podľa žaloby mali Pol Pot a ďalší lídri Červených Kmérov v úmysle vyhladiť vietnamskú a moslimskú čamskú menšinu v Kambodži. Odhady zabitých Čamov sa pohybujú od 90.000 do 500.000. Státisíce etnických Vietnamcov prinútili odísť do susedného Vietnamu a takmer všetkých, ktorí v krajine ostali, popravili, uviedla agentúra AP.

 

Ultraľavicová organizácia Červení Kméri vládla v Kambodži v rokoch 1975-79 a je zodpovedná za smrť takmer dvoch miliónov ľudí, ktorí zomreli následkom hladu, nadmernej práce alebo popráv.

 

Vodca organizácie Pol Pot zomrel v roku 1997. Jediným vysoko postaveným činiteľom, ktorého usvedčili zo zločinov spáchaných týmto maoistickým režimom a poslali do väzenia, je bývalý veliteľ väznice Kang Kek Ieu, známy ako Duč.

 

Niektorí Kambodžania, ktorí vyčíňanie režimu prežili, privítali doterajšie verdikty, iní ich však nepovažujú za dostatočné. Dnes sa pred súdom zhromaždilo približne 200 obetí na proteste, na ktorom žiadali finančné odškodné za svoje utrpenie. Tribunál zdôrazňuje, že im ho nemôže poskytnúť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies