Vodca Zlatého úsvitu sa bude zodpovedať z trestnej činnosti

NETKY.SK • 29 September 2013, 12:00 • 2 min
Vodca Zlatého úsvitu sa bude zodpovedať z trestnej činnosti

ATÉNY - Päťdesiatšesťročného Nikólaosa Michaloliákosa v sobotu zadržali spolu s ďalšími štyrmi poslancami neonacistickej strany.

slovakia

left justify in out

Piati zákonodarcovia gréckej neonacistickej strany Zlatý úsvit vrátane jej zakladateľa Nikólaosa Michaloliákosa, ktorých v sobotu zadržala polícia, budú čeliť obvineniam z členstva v zločineckej organizácii. Informovali o tom nemenované zdroje z prostredia súdnictva, podľa ktorého politici zostávajú vo väzbe, až kým ich nepredvedú pred sudcu. Spolu s piatimi zákonodarcami pri sobotňajšom zásahu proti Zlatému úsvitu zadržali aj ďalších 15 členov strany.

Grécke televízie v sobotu odvysielali zábery 56-ročného Michaloliákosa s putami na rukách, zatiaľ čo jeden zo zdrojov informoval, že minulotýždňové vyšetrovanie pod vedením gréckeho najvyššieho súdu umožnilo vznesenie obvinení a označenie Zlatého úsvitu za "zločineckú organizáciu". Samotný zásah polícia vykonala 10 dní po zavraždení 34-ročného rapera Pavlosa Fýssasa známeho protifašistickými názormi. Vražda, ku ktorej sa priznal údajný člen neonacistickej strany, v krajine vyvolala masové protesty. Zlatý úsvit však odmieta priznať akúkoľvek zodpovednosť za udalosť. K zatýkaniu prišlo krátko po tom, ako poslanci Zlatého úsvitu pohrozili odchodom z parlamentu. Tento krok by mohol vyvolať doplňujúce voľby a destabilizovať politickú situáciu v krajine. 

Neonacistický Zlatý úsvit bol kedysi na okraji gréckeho politického spektra, v minuloročných voľbách však získal 18 kresiel v parlamente a v súčasnosti je podľa prieskumov jednou z najpopulárnejších politických strán v krajine. Ak by jeho zástupcovia rezignovali, boli by potrené doplňujúce voľby vo všetkých volebných obvodoch, ktoré reprezentujú, a tých je najviac v krajine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies