Vodca tureckej prokurdskej strany Demirtaš vyviazol z pokusu o atentát

NETKY.SK • 23 November 2015, 10:55 • 2 min
Vodca tureckej prokurdskej strany Demirtaš vyviazol z pokusu o atentát

ANKARA - Jeden z vodcov tureckej prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP), Selahattin Demirtaš, vyviazol v noci nadnes nezranený z pokusu o atentát. Ako informovala agentúra Reuters, auto, v ktorom sa v nedeľu večer presúval po východotureckom Diyarbakire, zasiahla strela.

slovakia

left justify in out

Otvor po zásahu v zadnom skle objavila ochranka až po zaparkovaní vozidla v cieli jazdy. Sklo pancierovaného auta, v ktorom Demirtaš sedel práve na zadnom sedadle, však strela neprestrelila.


Demirtaš informoval, že auto teraz skúma polícia. Projektil strely sa nenašiel, spresnil pre agentúru Firat.
Demirtaš viedol tento rok dve úspešné predvolebné kampane: HDP totiž zaznamenala úspech najprv v júnových voľbách, keď sa prvýkrát dostala do tureckého parlamentu a pomohla tak pripraviť vládnu Stranu spravodlivosti a rozvoja o parlamentnú väčšinu. V predčasných voľbách 1. novembra sa HDP tiež podarilo prekročiť hranicu desať percent, nutnú na vstup politických strán do parlamentu. AKP však už v novom parlamente má väčšinu.


Sympatizanti HDP boli v posledných mesiacoch terčami troch veľkých útokov: pri poslednom z nich, krátko pred voľbami v Ankare, prišlo o život viac ako 100 ľudí. Atentát sa pripisuje extrémistickej organizácii Islamský štát, ktorý v susednej Sýrii ovládol časť územia.


HDP vystupovala v minulosti ako partner uľahčujúci rokovania o prímerí medzi vládou a Stranou kurdských pracujúcich (PKK), ktoré však po dvoch rokoch platnosti v júli tohto roku zlyhalo. Tieto rokovania svojho času vyvolali hnev tureckých nacionalistov, ktorí, naopak, žiadali rázny vojenský zásah proti Kurdom.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies