Vodca teroristickej bunky dostal v Belgicku po odvolaní polovičný trest

NETKY.SK • 18 November 2016, 17:06 • 2 min
Vodca teroristickej bunky dostal v Belgicku po odvolaní polovičný trest

BRUSEL – Vodca belgickej teroristickej bunky Jean-Louis Denis dostal päťročný trest odňatia slobody. Rozhodol o tom dnes bruselský odvolací súd, ktorý mu znížil pôvodný trest na polovicu. Informáciu priniesol portál belgickej televízie a rádia RTBF odvolávajúci sa na agentúru Belga.

slovakia

left justify in out

Jeana-Louisa Denisa uznal ešte začiatkom roka súd za vinného z účasti na teroristických aktivitách, z riadenia teroristickej bunky a z verbovania mládeže do Sýrie bojovať po boku islamských radikálov. Prokuratúra navrhovala 15 rokov väzenia; súd mu vtedy vymeral desaťročný trest.

 

Odsúdený sa proti verdiktu odvolal. Bruselský odvolací súd mu dnes znížil trest na päť rokov väzenia. V rozsudku to zdôvodnil tým, že Jean-Louis Denis je na základe dôkazov vinný z džihádistickej propagandy, avšak verbovanie mladíkov na boj do Sýrie sa nepodarilo dokázať.

 

Obvineniam z riadenia teroristickej skupiny čelila aj manželka odsúdeného. Odvolací súd dnes potvrdil rozhodnutie prvostupňového súdu, ktorý ju zbavil obvinení. Prokuratúra ju podozrievala z pomáhania manželovi pri komunikácii z džihádistami. Mala im údajne zabezpečovať konferenčné telefonáty cez vlastný telefón, aby sa tak vyhli odpočúvaniu manželovho mobilu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona