Vodca Talibanu: Vojna v Afganistane sa skončí, až keď odíde NATO

NETKY.SK • 23 Jún 2017, 11:42 • 2 min
Vodca Talibanu: Vojna v Afganistane sa skončí, až keď odíde NATO

KÁBUL - Vodca afganského militantného hnutia Taliban Hajbatulláh Áchúndzáda dnes vyhlásil, že plánované zvýšenie počtu amerických vojakov v krajine neukončí zdĺhavú vojnu. Prisahal, že Taliban bude bojovať až do úplného stiahnutia vojakov NATO z Afganistanu.

slovakia

left justify in out

Tieto výroky Áchúndzádu obsahovalo posolstvo pred moslimským sviatkom íd al-fitr. Taliban vydáva takýto odkaz každý rok, aby zjednotil a vzpružil svojich priaznivcov.

 

V tohtoročnom odkaze militantný vodca vyostril svoj postoj a uviedol, že afganská vláda je príliš skorumpovaná, aby mohla pokračovať. Varoval aj pred ďalšou občianskou vojnou v Kábule - podobné boje prepukli v roku 1992, keď skupiny mudžáhidov zvrhli komunistickú vládu v Afganistane a obrátili zbrane proti sebe navzájom.

 

Áchúndzáda sa tiež pochválil údajnou silnejúcou medzinárodnou podporou a uviedol, že aj "hlavné svetové subjekty pripúšťajú efektívnosť Talibanu, jeho legitímnosť a úspechy". Očividne narážal na správy o pokusoch Ruska a Číny zblížiť sa s Talibanom, keďže narastajú obavy z vynárajúcej sa odnože extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v Afganistane.

 

Odnož IS má baštu vo východoafganskej provincii Nangarhár, ale darí sa jej tiež podnikať útoky na rôznych iných miestach krajiny, vrátane metropoly Kábul. Objavili sa tiež správy o aktivitách IS v severnom Afganistane. Rusko je znepokojené takisto prítomnosťou uzbeckých militantov, ostrieľaných bojovníkov, v radoch Islamského štátu.

 

Áchúndzáda v neucelenom posolstve vyzval Afgancov na svätú vojnu, teda džihád, proti zahraničným vojakom s cieľom vyhnať ich z krajiny. Vodca spomenul i konflikt medzi štátmi Perzského zálivu s Katarom - uviedol, že ho tento spor "zarmútil".

 

Saudskoarabské kráľovstvo so Spojenými arabskými emirátmi (SAE), Bahrajnom a Egyptom obvinili Katar z podporovania extrémistov, ale toto obvinenia Dauha odmieta.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona