Vodca Talibanu je v Afganistane od úplného začiatku! Čoskoro sa objaví na verejnosti

NETKY.SK • 30 August 2021, 08:45 • 2 min
Vodca Talibanu je v Afganistane od úplného začiatku! Čoskoro sa objaví na verejnosti

Militantné afganské hnutie informovalo v nedeľu o tom, že vodca Talibanu Hajbatulláh Áchúndzáda sa nachádza v Afganistane.

slovakia

left justify in out

Áchúndzáda sa nikdy neobjavil na verejnosti a miesto jeho pobytu bolo do značnej miery neznáme, poznamenala agentúra AFP. "Je v Kandaháre. Žije tam od úplného začiatku," povedal pre AFP hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid.

 

img

 

Mudžáhidov zástupca Bilál Karímí k tomu dodal: "Môžem potvrdiť, že je v Kandaháre. Čoskoro sa objaví na verejnosti."

 

Prečítajte si: Taliban vypálil niekoľko rakiet na letisko v Kábule

 

Podľa AFP sa Áchúndzáda doteraz držal v úzadí. Pozíciu vodcu získal v máji 2016 po smrti svojho predchodcu Muhammada Achtara Mansúra. Do mája 2016 bolo o Áchúndzádovi málo informácií, dovtedy sa zaoberal viac súdnymi a náboženskými záležitosťami než bojovými akciami. Podľa niektorých analytikov je úloha tohto "učenca" na čele hnutia viac symbolická ako operatívna.

 

Áchúndzáda je synom moslimského teológa pôvodom z Kandaháru, z paštúnskej oblasti v južnom Afganistane a kolísky hnutia Taliban. Sľub vernosti mu zložil aj vodca teroristickej organizácie al-Káida Ajman Zawáhirí, ktorý šéfa Talibanu nazýva emirom pravoverných. To Áchúndzádovi pomohlo získať dôveryhodnosť v džihádistickom svete.

 

img

 

Áchúndzáda má za úlohu zjednotiť rôzne krídla hnutia Taliban, ktoré sa rozhádali po Mansúrovej smrti a po odhalení, že hnutie takmer dva roky tajilo smrť svojho zakladateľa, mullu Umara, ktorý zomrel v roku 2013.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona