Vodca Talibanu chce rozpútať v Pakistane novú vojnu

NETKY.SK • 21 Október 2011, 21:08 • 2 min
Vodca Talibanu chce rozpútať v Pakistane novú vojnu

Vodca Talibanu chce rozpútať v Pakistane novú vojnu

slovakia

left justify in out

img

Vodca Talibanu Maulví Fazlulláh pohrozil svojím návratom z Afganistanu do Pakistanu, kde chce rozpútať novú vojnu vo svojej bývalej bašte, v údolí Svát. V rozhovore pre agentúru Reuters spochybnil úprimnosť pakistanskej vlády, ktorá prejavila ochotu začať rokovať o mieri s militantmi.
"Obetovali sme svoje životy, opustili naše domovy a dediny v záujme (islamského práva) šaría a urobíme, čo budeme môcť, aby bola šaría uplatnená v regióne Malakand a vo zvyšku Pakistanu," vysvetlil Fazlulláhov postoj hovorca Talibanu Siradžuddín Ahmad. Odpovedal na otázky, ktoré dostal od Reutersu.
Taliban zverejnil svoju hrozbu v čase, keď americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová a poprední predstavitelia americkej armády a spravodajských služieb dôrazne varovali Pakistan, aby tvrdo zakročil proti militantným skupinám. Táto záležitosť podľa agentúry AP vážne zaťažuje vzťahy medzi oboma nepokojnými spojencami.
Bývalý pakistanský prezident Parvíz Mušarráf vo štvrtok v americkom Arkansase vyhlásil, že vzťah medzi Pakistanom a USA dosiahol svojho dna a je sužovaný "absolútnou nedôverou". Pakistanská armáda sa podľa neho dopustila "hroznej nedbanlivosti", keď umožnila vodcovi al-Káidy Usámovi bin Ládinovi pohybovať sa nepozorovane až do jeho zabitia pri americkom útoku v máji. Mušarráf povedal svojim poslucháčom, že Pakistan neurobil dosť pre to, aby zničil militantov spojených s Talibanom z teroristickej siete Hakkání.
Mušarráf zdôraznil, že sa Američania mýlia, keď obviňujú Pakistan z napomáhania militantom. Za znovuzrodenie sa Talibanu môžu podľa neho americké chyby v Afganistane.
Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová dnes v Islamabade dôrazne vyzvala Pakistan, aby prerušil styky s militantnými skupinami. Vyhlásila, že USA budú prenasledovať militantov v Pakistane bez ohľadu na to, či im v tom tamojšia vláda bude pomáhať.
Spojené štáty obviňujú Pakistan, že pomáha militantom na oboch stranách afgansko-pakistanskej hranice, čím ohrozuje americké záujmy. Pakistan obvinenia odmieta a tvrdí, že takéto "negatívne posolstvá" z Washingtonu oslabujú verejnú podporu pre boj proti terorizmu.
Z americkej strany sa na dnešných rokovaniach v Pakistane okrem Clintonovej zúčastnil aj riaditeľ CIA David Petraeus a šéf zboru náčelníkov štábov americkej armády generál Martin Dempsey.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies