Vodca republikánov v Senáte: Strany majú povinnosť spolupracovať

NETKY.SK • 5 November 2014, 06:58 • 2 min
Vodca republikánov v Senáte: Strany majú povinnosť spolupracovať

WASHINGTON - Opozičná Republikánska strana si v utorňajších kongresových voľbách v USA udržala svoju väčšinu v Snemovni reprezentantov. Vo svojich odhadoch volebných výsledkov to dnes predpovedali všetky veľké americké televízne stanice - NBC, ABC i CNN.

slovakia

left justify in out

Vodca republikánov v Senáte Mitch McConnell po svojom znovuzvolení za senátora povedal, že strany "majú povinnosť spolupracovať v tom, na čom sa dokážu dohodnúť". "Iba preto, že máme systém dvoch politických strán, to neznamená, že musíme byť v neustálom konflikte," zdôraznil. Podľa neho ľudia prestali dôverovať vláde (demokrata prezidenta Baracka Obamu), že bude schopná plniť si základné povinnosti.
      

V senátnych voľbách získali republikáni kreslo obsadené doteraz demokratmi v Arkansase, Západnej Virgínii a Južnej Dakote. K získaniu väčšiny potrebujú ešte tri. V New Hampshire republikánsky senátor Scott Brown neobhájil kreslo, porazila ho demokratka Jeanne Shaheenová. 
      

Prezident Obama už pozval vodcov republikánov i demokratov v Kongrese na stretnutie v Bielom dome tento piatok popoludní. "Podrobnosti zverejníme neskôr," citovala Biely dom agentúra Reuters. Väčšina voličov v prieskume po odovzdaní hlasu v utorok vyjadrila nespokojnosť s prácou Washingtonu. Asi 60 percent ich uviedlo, že je nespokojných alebo nahnevaných s oboma stranami v Kongrese, informovala televízia CNN. Demokratickú stranu hodnotilo pozitívne 44 percent opýtaných voličov, republikánov 40 percent.
      

Asi osem z 10 opýtaných voličov neschvaľuje prácu Kongresu. Sedem z 10 odpovedalo v prieskume, že majú obavy o ekonomiku. Volebná mapa favorizovala republikánov, zatiaľ nie sú známe výsledky z tradične konzervatívnych štátov ako je Georgie a Aljaška, Ďalšie štáty, kde boli sily vyrovnané, sú Colorado, Iowa, Kansas, Louisiana a Severná Karolína.  
      

Voliči si volia novú tretinu zo 100-členného Senátu (33 nových senátorov a troch v doplňujúcich voľbách). všetkých 435 členov Snemovne reprezentantov a v 36 z 50 štátov tiež guvernérov. Guvernérske kreslo štátu New York obhájil demokrat Andrew Mark Cuomo, informovala DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies