Vodca povstalcov z Hezbe islámí uzavrel predbežnú dohodu o prímerí s vládou

NETKY.SK • 18 Máj 2016, 17:47 • 2 min
Vodca povstalcov z Hezbe islámí uzavrel predbežnú dohodu o prímerí s vládou

KÁBUL - Jeden z najznámejších afganských povstaleckých vodcov, Gulbuddín Hekmatjár, ktorý bojoval po desaťročia proti vláde v Kábule a zahraničným vojakom v krajine, dnes uzavrel s vládou predbežnú dohodu o prímerí, čo je považované za čerstvú nádej pre viaznuce mierové rokovania v Afganistane, informovala tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Predbežná dohoda medzi vodcom povstaleckej skupiny Hezbe islámí a Mierovou radou na vysokej úrovni bola podľa podpredsedu vlády Muhammada Chána uzavretá "v kritickom čase". Dohoda zakotvuje amnestiu pre členov Hezbe islámí, vrátane tých, ktorí sú vo väzení, a záväzok Afganistanu usilovať sa o odstránenie Hekmatjára z tzv. čiernej listiny OSN.

Dohoda súčasne uznáva túto skupinu ako politickú stranu.

 

Predchádzajúca hlavná požiadavka Hezbe islámí, aby zahraničné sily opustili Afganistan, bola podľa všetkého odsunutá bokom. Chán povedal, že vojaci by mali z krajiny odísť, keď sa na tom dohodnú s vládou.

 

Dohoda, ktorú treba dopracovať a obe strany ju musia podpísať, predstavuje veľmi potrebný úspech v mierovom úsilí vlády. Dlhodobé snahy o rokovania s povstalcami blízkymi Talibanu zmarilo v marci ich vedenie, ktoré odmietlo zasadnúť k rokovaciemu stolu.

 

Skupina Hezbe islámí nemala nikdy nič spoločné s Talibanom, ale bola jednou zo siedmich prominentných, radikálnych frakcií bojujúcich v 80. rokoch 20. storočia proti Sovietom so zahraničnou pomocou a podporou amerických a pakistanských spravodajských služieb, pripomenula DPA.

 

Po teroristických útokoch v USA z 11. septembra 2001, americkej invázii do Afganistanu a páde Talibanu sa Hekmatjár odmietol pripojiť k novej vláde a vyhlásil svätú vojnu proti zahraničným silám. USA označili Hekmatjára za globálneho teroristu a Hezbe islámí za skupinu vyvolávajúcu obavy, hoci nie za globálnu teroristickú organizáciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies