Vodca povstalcov v Stredoafrickej republike vyhlásil autonómnu republiku

NETKY.SK • 15 December 2015, 15:53 • 2 min
Vodca povstalcov v Stredoafrickej republike vyhlásil autonómnu republiku

ABIDJAN - Vodca povstalcov v Stredoafrickej republike (SAR) Noureddine Adam oznámil vytvorenie autonómneho štátu na severovýchode krajiny. Informoval o tom dnes jeho hovorca, ktorého citovala ho agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Republika Longe bola vyhlásená 14. decembra v (meste) Kaga Bandoro," povedal dnes Maouloud Moussa, hovorca a hlavný zástupca lídra povstalcov Noureddina Adama. "Prvé čo chceme je autonómia. Potom sa budeme zaoberať tým, ako sa pohnúť smerom k nezávislosti."

 

Vyhlásenie povstalcov bezprostredne po ňom odsúdil hovorca dočasnej vlády SAR Dominique Said Panguindji. "Vyzývame medzinárodné spoločenstvo a medzinárodné sily prítomné v Stredoafrickej republike, aby spravili všetko potrebné na zneutralizovanie schopnosti týchto teroristov škodiť," vyhlásil.

Stredoafrickú republiku ako prevažne kresťanskú krajinu zachvátil chaos po tom, ako v marci 2013 prevzalo moc islamské hnutie Séléka, čo vyvolalo odvety najmä kresťanských milícií nazývaných Anti-balaka. V dôsledku nábožensky motivovaného násilia utieklo z hlavného mesta Bangui okolo 122.000 moslimov. Dnes ich tam žije necelých 15.000.

 

Noureddine Adam, jeden z hlavných vodcov Séléky, sa zasadzoval za zrušenie ústavného referenda ako aj prezidentských a parlamentných volieb naplánovaných v SAR na 27. decembra.

 

Ľudskoprávni aktivisti uviedli, že Adam obyvateľov z oblastí kontrolovaných Sélékou dokonca zastrašoval, aby ich odradil od účasti na nedeľňajšom referende. Ľudové hlasovanie však napriek tomu prebehlo, dohliadali naň príslušníci mierových zborov OSN.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies