Vodca pakistanského Talibanu údajne zahynul pri leteckom útoku

NETKY.SK • 16 Január 2012, 09:14 • 2 min
Vodca pakistanského Talibanu údajne zahynul pri leteckom útoku

Vodca pakistanského Talibanu údajne zahynul pri leteckom útoku - Politika Vodca pakistanského Talibanu, militantného hnutia, ktoré je považované za najväčšiu bezpečnostnú hrozbu v krajine, pravdepodobne zahynul pri útoku amerického bezpilotného lietadla.

slovakia

left justify in out

img

Vodca pakistanského Talibanu, militantného hnutia, ktoré je považované za najväčšiu bezpečnostnú hrozbu v krajine, pravdepodobne zahynul pri útoku amerického bezpilotného lietadla. S odvolaním sa na spravodajské zdroje o tom v nedeľu informovala tlačová agentúra Reuters.
      Štyria predstavitelia pakistanskej tajnej služby pre agentúru povedali, že zachytili rádiovú komunikáciu medzi bojovníkmi Talibanu, ktorí hovorili o okolnostiach smrti Hakímulláha Mahsúda počas cesty na stretnutie v kmeňovom regióne Severný Vaziristan pri afganskej hranici.
      Predstavitelia pakistanskej armády pre Reuters uviedol, že zabitie Hakímulláha nebolo zatiaľ oficiálne potvrdené. Pakistanský Taliban jeho smrť poprel, aj keď nie tak dôrazne, ako po vlaňajších správach médií o jeho zabití.
      Smrť Hakímulláh by mohla znížiť tlak na bezpečnostné sily Pakistanu, ktoré sa usilujú oslabiť jeho skupinu, blízku al-Káide a obviňovanú z mnohých samovražedných atentátov. Dlhodobo by však nezmiernila násilie v krajine, ktorá je vnímaná ako kľúčová v boji USA proti militantom vo svete, najmä v susednom Afganistane, konštatoval Reuters.
      Smrť Hakímulláhovho predchodcu Baitulláha Mahsúda pri útoku bezpilotným lietadlom v roku 2009 vyvolala nádeje na rozbitie skupiny Tehríke Tálibán Pákistán (TTP), k čomu však nedošlo.
      "Správy o smrti (Hakímulláha) nie sú pravdivé. Je však človekom a môže zomrieť kedykoľvek. Je svätým bojovníkom a my mu želáme mučenícku smrť," uviedol hovorca TTP Ehsanulláh Ehsan. "Budeme pokračovať v džiháde bez ohľadu na to, či je Hakímulláh živý alebo mŕtvy. V tejto džungli je tak mnoho levov a jeden lev nahradí iného, aby pokračoval v tejto ušľachtilej misii," vyhlásil.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies