Vodca Kim Čong-un si uctil pamiatku zakladateľa Severnej Kórey

NETKY.SK • 15 Apríl 2013, 07:57 • 2 min
Vodca Kim Čong-un si uctil pamiatku zakladateľa Severnej Kórey

Soul/Pchjongjang - Severokórejský vodca Kim Čong-un sa dnes po dlhšom čase opäť ukázal verejnosti. Pri príležitosti 101. narodenín svojho starého otca Kim Ir-sena navštívil mauzóleum v paláci Kumsusan v Pchjongjangu, kde sa nachádza zabalzamované telo zakladateľa KĽDR a "večného prezidenta", informovala štátna tlačová agentúra KCNA.

slovakia

left justify in out

Kim Čong-un si uctil aj pamiatku svojho otca Kim Čong-ila, ktorého telo je v paláci tiež uložené. Sprevádzali ho vysokopostavení predstavitelia vládnucej Kórejskej strany práce, armády a vlády.
      

Napriek eskalácii napätia na Kórejskom polostrove sa v KĽDR už niekoľko dní konajú zhromaždenia a oslavy na počesť 101. narodenín Kim Ir-sena. Tento deň, tiež nazývaný Deň Slnka, je najdôležitejším sviatkom v KĽDR.
      

Podľa juhokórejských médií sa Kim Čong-Un naposledy ukázal na verejnosti 1. apríla na jarnom zasadnutí ústredného výboru Kórejskej strany práce. 
      

Severná Kórea v marci reagovala sériou hrozieb na spoločné americko-juhokórejské manévre i nové medzinárodné sankcie, ktorými ju OSN potrestala za tretiu jadrovú skúšku z 12. februára. Vyhráža sa napríklad nukleárnym útokom na Spojené štáty či zničením juhokórejskej metropoly Soul.
     

 KĽDR koncom marca namierila svoje strategické rakety na americké základne na území Spojených štátov, na ostrove Guam a na Havaji a vyhlásila, že vstupuje do "vojnového stavu" voči Južnej Kórei.
      

V nedeľu Pchjongjang odmietol návrh z Južnej Kórey diskutovať o normalizácii prevádzky v spoločnom priemyselnom komplexe Kesong. Výroba v ňom sa zastavila 9. apríla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies