Vodca katalánskych secesionistov odstupuje z funkcie, aby zabránil novým voľbám

NETKY.SK • 9 Január 2016, 18:53 • 2 min
Vodca katalánskych secesionistov odstupuje z funkcie, aby zabránil novým voľbám

MADRID - Katalánsky politik Artur Mas dnes potvrdil, že odstúpi z funkcie predsedu katalánskej vlády, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Mas dnes na tlačovej konferencii v Barcelone potvrdil, že sa stiahne a nebude sa snažiť o znovuzvolenie do funkcie "prezidenta" Katalánska. Súčasne uviedol, že kandidátom na funkciu predsedu regionálnej vlády je primátor mesta Girona Carles Puigdemont.

 

Od parlamentných volieb, ktoré sa v Katalánsku konali v septembri 2015, sa v tomto regióne na severe Španielska nedarilo vytvoriť novú vládu. Bránili tomu spory medzi politickými stranami podporujúcimi nezávislosť Katalánska od Španielska.

 

V snahe vyhnúť sa predčasným parlamentným voľbám sa však strany Spoločne pre Áno (Junts pel Sí) a menšia ľavicová ľavicová strana Kandidatúra ľudovej jednoty (CUP) dnes dohodli na zložení novej katalánskej koaličnej vlády, spresnil Reuters.

 

Ak by sa patová situácia v Katalánsku nevyriešila do 11. januára, boli by automaticky vypísané nové voľby do regionálneho parlamentu. Nové voľby by sa zrejme konali v marci a boli by v Katalánsku štvrté za posledných päť rokov.

 

Mas v posledných voľbách viedol kandidátsku listinu strany Spoločne pre Áno, ktorá vlani na jeseň vyhrala predčasné voľby do regionálneho parlamentu, kde však nemá väčšinu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies