Vodca hnutia Taliban zomrel v Afganistane, tvrdí pakistanský minister obrany

NETKY.SK • 7 August 2015, 18:07 • 2 min
Vodca hnutia Taliban zomrel v Afganistane, tvrdí pakistanský minister obrany

ISLAMABAD - Vodca militantnej organizácie Taliban Muhammad mulla Umar nezomrel v Pakistane, ako bolo pôvodne oznámené, ale v Afganistane, kde ho aj pochovali.

slovakia

left justify in out

 V rozpore s opačným tvrdením afganských úradov to dnes uviedol pakistanský minister obrany Chavádža Ásif, ktorého citovala agentúra AP.
     

"Môžem potvrdiť, že Muhammad mulla Umar nezomrel v Pakistane, ani ho tu nepochovali," povedal Ásif v parlamente. Podľa ministra informáciu o smrti bývalého vodcu Talibanu potvrdila Umarova rodina, dátum smrti však Ásif odmietol uviesť. Afganské zdroje koncom júla uviedli, že Umar zomrel v roku 2013 v pakistanskom Karáči.
     

Správy o jeho smrti vyústili 31. júla do pozastavenia druhého kola mierových rokovaní medzi Talibanom a afganskou vládou. Hnutie vymenovalo za svojho nového vodcu mullu Achtara Mansúra, ktorý v ostatných troch rokoch pôsobil ako Umarov zástupca. Mansúr následne vyzval svojich stúpencov na zjednotenie sa a na boj.
     

Podľa životopisu vydaného Talibanom v apríli tohto roka sa "nepolapiteľný" mulla Umar narodil v roku 1960 v juhoafganskej provincii Kandahár. Džihádistom sa stal v dôsledku invázie sovietskych vojsk do Afganistanu z roku 1979. V bojoch so Sovietmi bol štyrikrát zranený, pričom prišiel o jedno oko.
     

Spojené štáty vypísali za chytenie Umara, ktorý sa od americkej invázie v Afganistane z roku 2001 ukrýval na neznámom mieste, odmenu vo výške desať miliónov amerických dolárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies