Vodca Al-Káidy vyzýva všetkých svojich prívržencov, aby sa pripravili na dlhú svätú vojnu za džihád

NETKY.SK • 24 Apríl 2017, 13:09 • 2 min
Vodca Al-Káidy vyzýva všetkých svojich prívržencov, aby sa pripravili na dlhú svätú vojnu za džihád

KÁHIRA - Vodca teroristickej siete al-Káida Ajmán Zawahrí vyzval svojich nasledovateľov a militantov, aby zomkli svoje šíky a pripravili sa na dlhú svätú vojnu, džihád, v Sýrii.

slovakia

left justify in out

Apeloval tiež na džihádistov, aby zostali vytrvalí, zmenili svoju taktiku na partizánsku vojnu a pripravili sa na dlhú vojnu proti nepriateľom: vládnym silám verným prezidentovi Bašárovi Asadovi a ich spojencom z Iránu, ako aj proti západným mocnostiam.

 

"Ľud v Šáme (Sýrii), priprav sa na dlhý boj s križiakmi a ich spojencami, šiitmi a alavitmi," apeloval vo vyhlásení nástupca Usamu bin Ládina. Sunnitskí militanti považujú šiitov a alavitom za odpadlíkov od pravej moslimskej viery.

 

Zawahrího posolstvo sa vo forme audiozáznamu objavilo v nedeľu na webovej stránke mediálnej skupiny as-Saháb naklonenej al-Káide. Zawahrí v ňom ďalej tvrdí, že "medzinárodná satanská aliancia" nikdy neakceptuje vládu islamu v Sýrii. Hovorí tiež, že vojna v Sýrii nie je len záležitosťou tohto národa, ale je bojom celého moslimského národa za vládu pravoverných, za ktorú musia podľa jeho slov bojovať nielen Sýrčania, ale aj moslimovia z celého sveta.

 

Sýrska odnož al-Káidy - známa ako Front an-Nusra, ktorá sa nedávno premenovala na Front dobytia Sýrie (Fatáh aš-Šám), - čelí v posledných mesiacoch útokom koalície spojencov vedených Spojenými štátmi. Bývalý Front an-Nusra stojí pritom na čele novej aliancie povstaleckých skupín - Haját Tahrír aš-Šám, ktorá vedie boj proti sýrskym vládnym silám a ich ruským a iránskym spojencom na väčšine frontov v Sýrii.

 

Táto aliancia stále zohráva kľúčovú úlohu pri kontrole väčšiny územia provincie Idlib, a to aj napriek tomu, že pri náletoch západných spojencov prišli v uplynulých mesiacoch o život jej mnohí vplyvní pohlavári.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona