Vodca al-Káidy v Jemene hrozí oslobodením väzňov

NETKY.SK • 12 August 2013, 11:00 • 2 min
Vodca al-Káidy v Jemene hrozí oslobodením väzňov

DUBAJ - Vodca jemenského krídla al-Káidy Násir Wuhajší dnes oznámil, že čoskoro oslobodí väznených islamistických militantov. K vyhláseniu došlo len niekoľko dní po tom, čo USA zatvorili svoje zastupiteľské úrady na Blízkom východe v dôsledku hroziacich útokov, ktoré by mohli byť vedené z Jemenu.

slovakia

left justify in out

Wuhajší vo svojom internetovom vyhlásení nepovedal, ako chce väzňov oslobodiť, ale al-Káida uskutočnila minulý mesiac najmenej dva útoky na väznice s cieľom oslobodiť väzňov, poznamenáva agentúra Reuters. Zachytený telefonický rozhovor medzi Wuhajším a Ajmanom Zawahrím, ktorý sa po smrti Usámu bin Ládina stal vodcom al-Káidy, bol súčasťou spravodajských informácií, na základe ktorých USA zatvorili 19 zastupiteľských úradov.

Washington zároveň vystupňoval útoky bezpilotnými lietadlami v Jemene. "Prosíme Alaha, aby nám dal silu na otvorenie väzenských brán a zmiernenie vášho utrpenia," uviedol dnes na internetovej stránke používanej islamistami Wuhajší, vodca al-Káidy na Arabskom polostrove (AQAP).

"Vaši bratia búšia na múry nespravodlivosti a tróny útlaku. Tieto steny a tróny každý deň padajú a my sme len krok od víťazstva. Víťazstvo bude stáť len hodinu vytrvalosti," dodal Wuhajší, bývalý bin Ládinov pobočník, ktorý utiekol z jemenského väzenia v roku 2006.

Autentickosť správy nebolo možné okamžite overiť. USA pokladajú AQAP, ktorá vznikla spojením jemenských a saudských pobočiek al-Káidy, za jednu z najnebezpečnejších militantných skupín na Blízkom východe, vysvetľuje Reuters.

Al-Káida sa prihlásila k zodpovednosti za dva súčasne spáchané útoky na dve iracké väznice, pri ktorých v júli oslobodila vyše 500 väzňov. Viac ako 1000 odsúdených uniklo 27. júla z väzby po útoku na väznicu na okraji líbyjského Benghází. Bezprostredne nebolo jasné, kto za týmto útokom stál.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona