Vodca al-Káidy prisľúbil oslobodenie väzňov z Guantánama

NETKY.SK • 31 Júl 2013, 10:16 • 2 min
Vodca al-Káidy prisľúbil oslobodenie väzňov z Guantánama

DUBAJ - Líder al-Káidy Ajman Zawahrí odsúdil zaobchádzanie s hladujúcimi väzňami na americkej základni Guantánamo a prisľúbil ich oslobodenie. Vyhlásil to na novom audiozázname, ktorý sa dnes podľa agentúry Reuters objavil na internete.

slovakia

left justify in out

"Hladovka našich bratov na Guantáname odhaľuje pravú odpornú tvár Ameriky. Zaväzujeme sa pred Bohom, že urobíme všetko pre vyslobodenie všetkých našich väzňov, predovšetkým Umara Abdara Rahmána, Áfíje Siddíkíovej, Chálida Šajcha Muhammada, ako aj všetkých utlačovaných moslimov kdekoľvek na svete," vyhlásil Zawahrí, pričom spomenul popredných islamských militantov zadržiavaných Spojenými štátmi. Nahrávka sa objavila na islamistickej webovej stránke a jej autenticitu na bezprostredne po zverejnení nepodarilo overiť.

Zawahrí vo vyhlásení nešpecifikoval, akým spôsobom chce al-Káida deklarované oslobodenie dosiahnuť. V minulosti sa však militanti pokúšali presadiť podobné požiadavky výmenou za prepustenie unesených občanov západných krajín. 

Al-Káida a Taliban tiež podnikli viacero úspešných ozbrojených útokov na väznice v Iraku, Afganistane a Pakistane, pri ktorých sa na slobodu dostali stovky väzňov. 

V americkom väzenskom tábore na základni Guantánamo na Kube sa momentálne nachádza okolo 166 osôb, zadržaných v rámci boja proti terorizmu od 11. septembra 2001. Mnohí v súčasnosti držia hladovku na protest proti svojmu časovo neohraničenému zadržiavaniu, pričom niektorých z nich dozorcovia násilne kŕmia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies