Vodca al-Káidy oznámil úmrtie Nemca spájaného s útokmi z 11. septembra 2001

NETKY.SK • 8 August 2017, 18:13 • 2 min
Vodca al-Káidy oznámil úmrtie Nemca spájaného s útokmi z 11. septembra 2001

BERLÍN - Vodca teroristickej siete al-Káida oznámil úmrtie Nemca, ktorý údajne pomáhal páchateľom teroristických útokov v USA z 11. septembra 2001.

slovakia

left justify in out

V audionahrávke z 2. augusta Ajman Zawáhirí identifikuje tohto muža ako Zuhajra Maghribího, pracujúceho pre mediálne krídlo al-Káidy (as-Saháb). Hovorí o ňom ako o "mučeníkovi" a jednom z viacerých, ktorí "obetovali svoje životy", neuvádza však podrobnosti o tom, kedy a ako zomrel.

 

Maghribí je známou prezývkou Saída Bahadžího, Nemca s marockými koreňmi, o ktorom sa predpokladá, že poskytoval logistickú podporu únosom lietadiel použitých pri útokoch z 11. septembra 2001. Tí mali v danom období základňu v Hamburgu.

 

Krátko po útokoch na newyorské Svetové obchodné centrum a Pentagón pri Washingtone vydali nemecké orgány medzinárodný zatykač na Bahadžího. Pakistanská armáda našla jeho nemecký cestovný pas, keď sa v roku 2009 prebojovala do jednej z pevností Talibanu pri hranici s Afganistanom.

 

Nájdený doklad obsahoval turistické vízum pre Pakistan a pečiatku, ktorá naznačovala, že pricestoval ešte 4. septembra 2001 do mesta Karáči.

Pravosť novozverejnenej nahrávky nebolo možné nezávisle overiť, podľa AP však zodpovedá predošlým odkazom vodcu al-Káidy. Nemecká Spolková spravodajská služba (BND) nechcela dnes túto záležitosť komentovať s odvolaním sa na svoju politiku.

 

V sankčnom zozname zverejnenom Bezpečnostnou radou OSN sa nachádza poznámka, že Bahadží údajne zahynul "v septembri 2013 v afgansko-pakistanskej pohraničnej oblasti".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies