Vodca al-Káidy odmietol uznať kalifát IS, nevylúčil však spoluprácu

NETKY.SK • 9 September 2015, 19:00 • 2 min
Vodca al-Káidy odmietol uznať kalifát IS, nevylúčil však spoluprácu

KÁHIRA - Vodca militantnej islamistickej organizácie al-Káida odmieta legitímnosť hnutia Islamský štát (IS) na čele s Abú Bakrom Baghdádím, nevylučuje však možnosť spoločného boja proti Západom vedenej koalícii v Iraku a Sýrii. Agentúra Reuters dnes uviedla, že Ajman Zawáhirí sa tak vyjadril v audiozázname zverejnenom na internete, ktorý pravdepodobne vznikol už dávnejšie.

slovakia

left justify in out

"Neuznávame tento kalifát," vyhlásil Zawáhirí o náboženskom útvare vyhlásenom IS na obsadených územiach Iraku a Sýrie. "Napriek (ich) veľkým chybám, ak by som bol v Iraku alebo Sýrii, spolupracoval by som s nimi pri zabíjaní križiakov, sekularistov a šiitov, hoci neuznávam legitímnosť ich štátu, pretože táto vec je dôležitejšia," hovorí vodca sunnitskej al-Káidy o konkurenčnej skupine.

 

Vodca al-Káidy nevysvetľuje svoje úmysly, mohlo by však ísť o náznak určitého zmierenia s IS. Dátum vzniku nahrávky je nejasný a z udalostí, na ktoré Zawáhirí poukazuje, sa javí byť stará najmenej osem mesiacov, uvádza Reuters.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies