Vodári upozorňujú, že platiť treba aj za zrážkovú vodu

NETKY.SK • 17 Júl 2016, 09:54 • 2 min
Vodári upozorňujú, že platiť treba aj za zrážkovú vodu

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - Platiť treba aj za zrážkovú vodu odvedenú do verejnej kanalizácie. Liptovská vodárenská spoločnosť (LVS) na to upozorňuje s tým, že aj túto vodu treba spracovať, čo je technologicky a energeticky finančne náročný proces.

slovakia

left justify in out

„Na odvádzanie odpadovej aj zrážkovej vody slúžia v mestách stokové siete. V okrese Liptovský Mikuláš nie je vybudovaná stoková sieť na oddelené odvádzanie splaškovej a dažďovej vody. Do čistiarne odpadových vôd teda pritečie splašková voda spolu s dažďovou a nie je možné ich množstvo rozlíšiť ani oddeliť. Čistiarenským procesom, mechanickým aj biologickým stupňom čistenia, ktoré si vyžadujú náklady na prevádzku, musí tak prejsť všetka voda,“ uviedla pre médiá referentka pre vnútornú a externú komunikáciu LVS Eva Petranová. Ideálnym riešením by podľa jej slov bolo, keby mestá a obce mali vybudovanú delenú stokovú sieť. „Budovanie a prevádzkovanie dažďovej kanalizácie, okrem výnimočných opodstatnených prípadov, nie je však v kompetencii vodárenských spoločností, ale miest a obcí, prípadne developerov,“ dodala.


Občania majú možnosť upraviť si odvádzanie zrážkovej vody tak, aby za ňu nemuseli platiť. „Majitelia nehnuteľností ju môžu odvádzať na svoje priepustné plochy, kde všetka vsiakne, alebo si vybudujú vlastné vsakovacie zariadenie, to je však finančne dosť náročné,“ informoval vedúci strediska čistiarne odpadových vôd a kanalizácií LVS Peter Hán.


Platba za zrážkovú vodu sa určí ako súčin plochy nehnuteľnosti v metroch štvorcových vynásobenej odtokovým súčiniteľom podľa priepustnosti plochy a ročným priemerom z dlhodobého zrážkového úhrnu pre jednotlivé oblasti podľa údajov Slovenského hydrometeorologického ústavu. „Vodárenské spoločnosti fakturujú len zrážkovú vodu skutočne odvádzanú do verejnej kanalizácie, teda nie takú, ktorá vsiakne do podložia prirodzene,“ uzavrela Petranová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies