Vodári chcú do Nitry dostať viac vody, Jaguar jej minie toľko, ako tretina mesta

NETKY.SK • 13 Január 2017, 09:43 • 2 min
Vodári chcú do Nitry dostať viac vody, Jaguar jej minie toľko, ako tretina mesta

NITRA – Vybudovanie strategického parku pre automobilku Jaguar Land Rover si okrem bežných stavebných prác vyžiada aj úpravu sietí, ktoré budú do závodu dodávať vodu. Západoslovenská vodárenská spoločnosť, a. s., (ZaVS) už pripravila projekty, vďaka ktorým by automobilka po spustení výroby nemala trpieť nedostatočným zásobovaním vodou.

slovakia

left justify in out

„Musíme si uvedomiť, že sem prichádza jeden veľký odberateľ. Samozrejme, že mnohé náležitosti sa ešte upravujú v rámci prebiehajúcich rokovaní, ale podľa tých prvých čísel, ktoré oni uvádzajú, by mala byť ich denná spotreba zhruba na úrovni tretinovej spotreby mesta Nitra. Toľko vody zoberie Land Rover každý deň,“ vysvetlil technicko-investičný riaditeľ ZaVS Štefan Štefek.

 

Podľa jeho slov je ZaVS na takéto zvýšenie odberov z verejného vodovodu pripravený. „Máme zdroj Slatinka. A tým, že sa za štátne peniaze urobí prepojenie vodojemov Mlynárce a Lupka, tak budeme vedieť do siete tlačiť aj vodu z Jelky. Takže to zásobovanie bude dostatočné,“ skonštatoval.

 

Zásobovanie strategického parku vodou však podľa Štefeka nie je jedinou úlohou, ktorú musia vodárne vyriešiť. Rovnako dôležité bude zvládnuť aj odvádzanie splaškových vôd. ZaVS preto dala vypracovať štúdiu, ktorá má odpovedať na otázku, či verejná kanalizačná sieť dokáže zvládnuť nápor pri spustení plnej prevádzky automobilky. „Musíme zistiť, či nebude potrebné urobiť nejaké nové prívodné potrubie do čistiarne odpadových vôd (ČOV). Nie je vylúčená ani možnosť, že si závod bude musieť vybudovať vlastnú ČOV. To sú veci, o ktorých sa diskutuje. My sme určite pripravení byť nápomocní pri riešení týchto problémov,“ dodal Štefek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies