Vodafone prevezme nemecký Kabel Deutschland za 7,7 mld. eur

NETKY.SK • 15 September 2013, 18:00 • 2 min
Vodafone prevezme nemecký Kabel Deutschland za 7,7 mld. eur

LONDÝN/BERLÍN - Akvizícia predstavuje zmenu stratégie Vodafonu, ktorý sa v Európe sústredí predovšetkým na mobilné služby.

slovakia

left justify in out

Vodafone prevezme nemeckú firmu Kabel Deutschland. Informovala o tom BBC.

Akvizícia v hodnote 7,7 miliardy eur sa uskutoční, keďže britský mobilný operátor Vodafone si zabezpečil podporu akcionárov nemeckého káblového operátora.

Vodafone v piatok (13. 9.) uviedol, že 75 % akcionárov Kabel Deutschland súhlasilo s prevzatím, čo je minimum, ktoré britská firma potrebovala na akvizíciu firmy. Britský operátor predpokladá, že transakcia sa finalizuje do konca mesiaca. Obchod ešte musí schváliť Európska komisia (EK).

Akvizícia predstavuje zmenu stratégie Vodafonu, ktorý sa v Európe sústredí predovšetkým na mobilné služby. Je prvá snaha britského koncernu v oblasti širokopásmového internetu a televízie a preniknutie na nemecký trh "quad-play", čím sa myslia balíky, v ktorých sú internet, televízia, pevná linka aj mobilná linka. Tento trh v Nemecku rastie, aj keď stále zaostáva za trhmi vo Francúzsku a Španielsku.

Okrem iných vecí, tieto balíky umožňujú zákazníkom pozerať televíziu na mnohých zariadeniach, od tabletov po notebooky. Káblové linky okrem toho ponúkajú rýchlejší internet, než poskytujú mobilní operátori.

Vodafone vďaka akvizícii získa v Nemecku prístup k 32,4 milióna mobilných zákazníkov, 5 miliónom užívateľom širokopásmového internetu a 7,6 milióna televíznym zákazníkom.

Vodafone sa prednedávnom dohodol na predaji 45-% podielu vo Verizon Wireless americkej telekomunikačnej skupiny Verizon Communications za 130 miliárd USD (97,78 miliardy eur). Ide o jeden z najväčších predajov v histórii. Koncern chce akcionárom vrátiť 45 miliárd GBP (53,58 miliardy eur), z toho 22 miliárd GBP akcionárom v Británii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies