Vodáci protestovali proti malým vodným elektrárňam

NETKY.SK • 1 September 2014, 18:24 • 2 min
Vodáci protestovali proti malým vodným elektrárňam

BANSKÁ BYSTRICA - Vyše 30 občianskych aktivistov dnes napriek daždivému počasiu protestným pochodom a následným splavom Hrona protestovalo proti výstavbe malých vodných elektrární.

slovakia

left justify in out

Svoj postoj vyjadrili aj transparentmi s textami ako „Gorily, ruky preč od Hrona“, „Ministerstvo životného prostredia – hrobár našich riek“, Megakšeft v Bystrici?? Nový územný plán už 9. 9. 2014“ či „Zachráňme rieky pre naše rieky“. Zhruba polkilometrovým protestným pochodom s člnmi po nábreží Hrona simulovali prenášanie člnov okolo vodných elektrární, následne splavili Hron od centra Banskej Bystrice do obce Vlkanová.

 

Ako pre agentúru SITA uviedol organizátor protestnej akcie Jaroslav Baran z Klubu slovenských turistov, hlavným negatívom malých vodných elektrární je to, že sa stavajú s prehradením celého toku danej rieky. „Znemožní sa ďalšia činnosť na tejto rieke. Už nie je priechodná pre vodákov, nie je priechodná pre ryby. Zo živej rieky s prúdivým tokom sa v podstate stáva mŕtvy kanál,“ povedal Baran. Podotkol, že proti takzvaným derivačným elektrárňam by neprotestoval. Pri nich sa totiž neprehradí haťou celé koryto rieky, ale derivačným kanálom sa k elektrárni odvedie len časť vody a potom sa voda vráti späť do toku.

 

Od podobného protestného splavu, ktorý Baran organizoval pred dvoma rokmi, sa podľa neho v tejto veci nič nezmenilo k lepšiemu. „Výstavba malých vodných elektrární sa ešte zintenzívnila. Zintenzívnili sa hlavne povoľovacie procesy. Viac sa tlačí na obce, aby povoľovali výstavu a takisto nariadenia pre úradníkov na stavebných úradoch alebo na úradoch životného prostredia sú viac v tom zmysle, aby dávali súhlas na výstavbu malých vodných elektrární,“ povedal Baran.

 

Na dnešnej protestnej akcii sa zúčastnili aj banskobystrickí mestskí poslanci z klubu nezávislých Banskobystrická alternatíva. Ako pripomenul predseda tohto klubu Pavol Katreniak, 9. septembra bude banskobystrické mestské zastupiteľstvo rozhodovať o novom územnom pláne, ktorý v predloženom variante otvára cestu výstavbe ďalších dvoch malých vodných elektrární na Hrone, s čím nemôžu súhlasiť. „Vo všetkých kolách tvorby územného plánu sme dali pripomienky. Žiaľ, útvar hlavného architekta na naše pripomienky nedbal, bolo by preto proti nášmu svedomiu, zdravému rozumu a dobru Banskej Bystrice, keby sme hlasovali za územný plán, ako je predložený. Ak vypadnú malé vodné elektrárne a ďalšie kontroverzné stavby, ktoré tlačili pravdepodobne developeri, sme pripravení územný plán podporiť,“ povedal Katreniak.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies