Voda zaplavila južné Slovensko, povodne šokovali aj na Liptove

NETKY.SK • 27 Máj 2015, 09:05 • 2 min
Voda zaplavila južné Slovensko, povodne šokovali aj na Liptove

SVÄTÝ PETER – Obec Svätý Peter v okrese Komárno prekvapil včera medzi 15.30 a 16.30 h dážď, aký si nepamätajú ani jej najstarší obyvatelia.

slovakia

left justify in out

Pokojný potok Džindža sa rozrástol na veľkú rieku. Voda sa valila z okolitých kopcov a dedinu rozdelila na dve časti, informoval TASR starosta Svätého Petra Jozef Jobbágy. „V poobedňajších hodinách bola hlavná cesta vo Svätom Petre uzavretá. Za krátky čas napadlo 84 mililitrov vody, predtým v noci u nás napršalo 26 mililitrov,“ konštatoval starosta. Zasiahnutá bola celá oblasť, Mudroňovo, Marcelá, Modrany, Dulovce. „Hospodári registrujú veľké straty v rastlinnej výrobe. K zraneniam osôb nedošlo,“ uviedol Jobbágy.

 

Dážď spôsobil tejto oblasti už aj v minulosti veľa nepríjemností. „Situáciu budeme musieť prioritne riešiť. Problém je v tom, že okolité kopce nie sú majetkom obce, dotáciu na vyriešenie situácie môžeme dostať až po usporiadaní majetkovoprávnych vzťahov,“ uzavrel.

 

 

Náhla prívalová povodeň zaplavila viaceré rodinné domy a záhrady v obci Važec

 

Najvýchodnejšiu liptovskú obec Važec zasiahla včera popoludní nečakaná prívalová povodeň. Vyliata voda z troch tamojších potokov zaplavila železničnú stanicu, suterény viacerých rodinných domov a záhrady. „Krátko predtým nič nenasvedčovalo, že by nás mohlo zasiahnuť niečo takéto. Lokálne dažďové zrážky vo Vysokých Tatrách sa doslova zliali do potokov, ktoré pretekajú našou obcou. Ich korytá nestačili, voda sa vyliala z brehov a dostala sa do domov a záhrad,“ informoval TASR zástupca starostu Miroslav Ilavský.

 

O rozsahu škôd je podľa neho predčasné hovoriť, lebo pokračujú záchranné práce. „Pomáhajú nám profesionálni hasiči zo staníc v Liptovskom Hrádku a Liptovskom Mikuláši. Voda trochu opadla, ale zostávame v plnej pohotovosti a snažíme sa čistiť zanesené korytá potokov,“ dodal zástupca starostu Važca.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona