Voda je strategická surovina, ktorá podlieha národným záujmom

NETKY.SK • 4 Jún 2014, 12:05 • 2 min
Voda je strategická surovina, ktorá podlieha národným záujmom

BRATISLAVA - Voda je surovina, ktorá podlieha národným záujmom a má strategický význam pre bezpečnosť štátu. Uvádza sa to v novele zákona o vodách z dielne Ministerstva životného prostredia SR, ktorú schválila vláda na svojom dnešnom zasadnutí.

slovakia

left justify in out

Novela taktiež zdôrazňuje potrebu ochrany podzemných vôd v chránených vodných oblastiach s dôrazom na teritórium Žitného ostrova. Po novom bude cez chránené územia zakázaná výstavba produktovodov. Preprava a prevod vody za hranice štátu má podliehať povoleniu zo strany štátu.

 

Novela zavádza lehoty na povolenia odberu povrchových a podzemných vôd na 10 rokov. Tým sa má vytvoriť priestor pre ochranu vôd a ich spravodlivé prerozdeľovanie. Novela takisto zavádza nový sadzobník pokút za znečisťovanie vody. V prípade mimoriadneho znečistenia môže štát uložiť vinníkovi pokutu vo výške 165 000 eur. V súvislosti s implementáciou operačného programu Kvalita životného prostredia na roky 2014 až 2020 tiež zavádza spoplatnenie závlahovej vody pre poľnohospodárov a optimalizuje poplatky za odber povrchových a podzemných vôd. 

 

Návrh novely vyplýva z uznesenia vlády Voda ako strategická surovina štátu a návrh na jej ochranu a trvalú udržateľnosť vo vzťahu k cezhraničnému nakladaniu s vodou odobratou zo zdrojov situovaných na území Slovenskej republiky. Takisto zosúlaďuje našu legislatívu s európskou rámcovou smernicou o vode a smernicou Európskej komisie o ochrane podzemných vôd. Ak návrh schváli parlament, účinnosť nadobudne 1. októbra 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies