Voči Fillonovi vzniesli predbežné obvinenia v kauze fiktívneho zamestnávania rodiny

NETKY.SK • 14 Marec 2017, 16:27 • 2 min
Voči Fillonovi vzniesli predbežné obvinenia v kauze fiktívneho zamestnávania rodiny

PARÍŽ - Voči prezidentskému kandidátovi francúzskej pravice Francoisovi Fillonovi vzniesli dnes predbežné obvinenia v kauze údajného fiktívneho zamestnávania rodinných príslušníkov.

slovakia

left justify in out

Vyšetrujúci sudcovia Fillona predbežne obvinili zo zneužitia financií z verejných zdrojov, zo spolupáchateľstva pri zneužívaní financií, z prijímania takto získaných peňazí a z toho, že plne nepriznal svoje majetkové pomery.

 

O vznesení predbežných obvinení voči Fillonovi informovala dnes francúzska prokuratúra pre finančnú trestnú činnosť. Podľa agentúry AP išlo o prekvapivý krok, keďže prípadné vznesenie obvinení sa očakávalo až po stredajšom výsluchu pred vyšetrujúceho sudcu, na ktorý Fillona predvolali.

 

Samotný prezidentský kandidát ani jeho spolupracovníci sa k dnešnému rozhodnutiu bezprostredne nevyjadrili. Podľa francúzskych zákonov sa vznesením predbežných obvinení začalo oficiálne vyšetrovanie voči Fillonovi, čo je prvý krok vedúci k prípadnému súdnemu procesu. Celá kauza však stále nemusí dospieť až do tohto štádia.

 

Oficiálne vyšetrovanie podozrivého začínajú francúzske orgány v prípade, ak existujú závažné dôkazy o jeho možnej účasti na trestnej činnosti. Pokým sa neobjavila aféra zvaná "Penelopegate", bol Fillon veľkým favoritom prezidentských volieb, ktoré sa vo Francúzsku uskutočnia v dvoch kolách: 23. apríla a 7. mája. Škandál sa však odrazil na výraznom poklese jeho preferencií. Fillon napriek tomu odmieta odstúpiť a vyjadruje odhodlanie pokračovať v prezidentskej kampani.

 

Škandál okolo Fillonovcov vypukol po tom, ako satirický týždenník Le Canard Enchainé napísal, že Fillonova manželka Penelope dostávala osem rokov mzdu ako poslanecká asistentka. Poslanci francúzskeho parlamentu majú právo zamestnávať svojich príbuzných, nesmie však ísť o fiktívnu prácu. V prípade Penelopegate takéto podozrenie existuje. Neskôr sa na dôvažok objavila informácia, že Fillon ako asistentov platil aj svoje deti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona