Voči bankomatovej mafii budú vypovedať dvaja korunní svedkovia

NETKY.SK • 11 September 2012, 11:13 • 2 min
Voči bankomatovej mafii budú vypovedať dvaja korunní svedkovia

Voči bankomatovej mafii budú vypovedať dvaja korunní svedkovia - Krimi Takzvaná bankomatová mafia, ktorá sa sústreďovala na rozrezávanie bankomatov najmä v Banskobystrickom okrese, spôsobila v priebehu zhruba 13 mesiacov celkovú škodu 136. 145 eur.

slovakia

left justify in out

img

Takzvaná bankomatová mafia, ktorá sa sústreďovala na rozrezávanie bankomatov najmä v Banskobystrickom okrese, spôsobila v priebehu zhruba 13 mesiacov celkovú škodu 136.145 eur. Ďalších 57.320 eur sa pokúsili odcudziť neúspešne, keď ich až v štyroch prípadoch vyrušili náhodní civilisti alebo policajná hliadka. Vyplýva to zo zistení Generálnej prokuratúry SR, ktorá v tejto veci vzniesla obvinenia voči deviatim osobám.
      Celkovo sa malo na tejto trestnej činnosti podieľať v rokoch 2010 a 2011 až 13 osôb. Jeden z podozrivých však medzičasom zomrel a ďalší muž si v súčasnosti odpykáva trest v Česku. Ďalšie dve osoby, ktoré neboli v zozname obvinených, by mali pri dokazovaní trestnej činnosti vystupovať ako korunní svedkovia. Tieto osoby sa na krádežiach podieľali len v pozícii takzvanej stojky, keď monitorovali na vytýčených miestach pohyb civilistov a polície, kým ich spolupáchatelia rozbíjali bankomaty.
      Obvinení muži tvoria menej známu skupinu bankomatovej mafie. Toto spojenie sa v médiách častejšie pripisovalo gangu, ktorý bankomaty vytrhával s pomocou áut. Obžalovaní muži z Trenčianskeho kraja vo veku 30 až 35 rokov však peniaze vykrádali na mieste, pričom stroje otvárali karbobrúskami a rozbrusovačkami.
      "Niektoré osoby zabezpečovali nástroje, náradie, to znamená karbobrúsky, brúsne kotúče, vysielačky a rušičky GSM, aby sa zabránilo ich lokalizácii na mieste činu. Iné osoby mali určené úlohy vo forme stojok... Ide o osoby, ktoré boli v minulosti trestne stíhané a aj odsúdené, aj opakovane," priblížil štruktúru obvinenej skupiny riaditeľ Odboru osobitného určenia Generálnej prokuratúry SR Peter Šufliarsky. Za organizátorov celej trestnej činnosti označuje prokuratúra dve z obvinených osôb.
      Z deviatich obžalovaných sa štyria v súčasnosti už nachádzajú v predstihovej väzbe. Okresný súd v Banskej Bystrici určil prvé hlavne pojednávanie v tejto veci na 24. septembra.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona