Voľby nemeckého prezidenta boli príučkou pre Merkelovú

NETKY.SK • 1 Júl 2010, 12:03 • 2 min
Voľby nemeckého prezidenta boli príučkou pre Merkelovú

Voľby nemeckého prezidenta boli príučkou pre Merkelovú

slovakia

left justify in out

Za jasný neúspech - alebo príučku či dokonca facku - pre nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú a jej spormi sužovanú koalíciu označili mnohé nemecké i európske médiá stredajšie voľby nového spolkového prezidenta.
      Merkelovej kandidát Christian Wulff uspel napriek koaličnej väčšine v osobitnom volebnom zhromaždení až v treťom kole hlasovania, keď napriek nádejam straníckych špičiek na ukážku sily koalície početní volitelia jej tábora podporili v prvých dvoch kolách opozičného kandidáta.
      "Štyridsaťštyri rebelov zničilo šance nešťastnej koalície na nový začiatok," komentoval nemecký denník Bild. "Napriek víťazstvu s absolútnou väčšinou zvolenie Wulffa za desiateho prezidenta len zhoršilo vyhliadky vládnej koalície," uviedli noviny Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Tento debakel dokonale zapadá do zvyšku problémov, ktorým čelila vláda od svojho nástupu," konštatoval Der Tagesspiegel.
      "Merkelovej meno nebolo na hlasovacom lístku, no ona je tou porazenou. Hrala mocenskú politiku s najvyšším úradom a chytila sa do pasce vlastnej predpokladanej chytrosti," nešetril kancelárku denník Süddeutsche Zeitung. Podľa rakúskych novín Der Standard Merkelová "stratila cit pre náladu medzi vlastnými ľuďmi" a jej autorita utrpela dosiaľ najväčší úder.
      Poľský denník Rzeczpospolita sa domnieva, že Merkelová zaplatila za presadenie Wulffa vysokú cenu: okrem vzbury časti vlastných poslancov sa otvoril ďalší front v sporoch s koaličnými liberálmi z FDP. "Nie je vylúčené, že táto cena ešte porastie - diskusia o priebehu prezidentských volieb môže spochybniť Merkelovej vedenie v CDU a vo vláde," dodal denník s tým, že stredajšie udalosti v Berlíne možno povedú k prehodnoteniu nepriamej voľby nemeckého prezidenta.
      Na druhej strane len málo analytikov ráta s pádom Merkelovej, aj keď bude oslabená a zrejme nútená robiť viac politických kompromisov - vrátane zmien v úsporných opatreniach, uviedla v analýze agentúra Reuters.
      "Merkelovej koalícia nie je ohrozená. Jeden ani druhý partner jednoducho nemajú skutočnú alternatívu, ku ktorej by sa obrátili a zanechali túto koalíciu," povedal politický vedec Univerzity v Halle Everhard Holtmann. "Myslím si, že koalícia zatiaľ prežije, avšak nad hlavou jej bude visieť veľký otáznik: je možné, že to koalícia nezvládne do konca funkčného obdobia v roku 2013?" dodal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies