Voľba generálneho prokurátora bude verejná

NETKY.SK • 2 Marec 2011, 12:31 • 2 min
Voľba generálneho prokurátora bude verejná

Voľba generálneho prokurátora bude verejná

slovakia

left justify in out

img

Voľby kandidáta na funkciu generálneho prokurátora, uchádzačov o posty na sudcov Ústavného súdu SR či voľba predsedu a podpredsedov Najvyššieho kontrolného úradu SR majú byť po novom verejné. V prípade generálneho prokurátora má byť verejné aj hlasovanie o návrhu na jeho odvolanie. Vyplýva to z novely zákona o rokovacom poriadku z dielne koaličných poslancov Pavla Abrhana, Milana Horta, Jozefa Kollára a Lászlóa Solymosa, s ktorou dnes súhlasila vláda.
      Podľa návrhu parlament bude naďalej hlasovať tajne v personálnych otázkach, ktoré sú obsiahnuté v Ústave SR. Ide o voľby a odvolávania predsedu a podpredsedov parlamentu a voľby šéfov výborov. Okrem toho novela zavádza fakultatívnu možnosť, aby sa Národná rada SR uzniesla na tajnej voľbe aj v iných prípadoch, kde by inak rozhodovala verejne. Návrh na tajné hlasovanie môže predložiť minimálne 15 poslancov. O takomto návrhu rozhodne parlament bez rozpravy.
      Ak sa bude verejne hlasovať o personálnom návrhu, predsedajúci schôdze oznámi mená kandidátov v abecednom poradí. Hlasovať sa má o každom kandidátovi samostatne pomocou technického zariadenia. Zvolený bude uchádzač, ktorý získal najväčší počet hlasov prítomných poslancov. Ak sa volia dvaja alebo viacerí kandidáti, zvíťazia tí, ktorí získali najvyšší počet hlasov. Ak dvaja alebo viacerí získajú rovnaký počet hlasov, voľba sa opakuje.
      V prípade, že ani jeden z navrhnutých kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov, koná sa opakovaná voľba. Ak ani v tej nebude zvolený kandidát, prípadne ich potrebný počet, vykonajú sa nové voľby na niektorej z ďalších schôdzí parlamentu. Do nových volieb možno navrhnúť aj kandidátov, ktorí predtým zvolení neboli.
      Vládna koalícia pristúpila k odtajneniu niektorých volieb po tom, ako sa jej viackrát nepodarilo zvoliť nového generálneho prokurátora.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona