Vo zvolenskej nemocnici evidujú hnačky, stúpa aj výskyt žltačky v Žiari n./Hronom

NETKY.SK • 24 Február 2014, 13:45 • 2 min
Vo zvolenskej nemocnici evidujú hnačky, stúpa aj výskyt žltačky v Žiari n./Hronom

ZVOLEN - Epidémiu hnačky zaznamenali uplynulý týždeň u pacientov hospitalizovaných na internom oddelení zvolenskej nemocnice. Hygienici zaevidovali doposiaľ sedem prípadov u pacientov.

slovakia

left justify in out

TASR o tom informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.
      

"Dátum vzniku epidémie je 17. február 2014. Klinické príznaky pacientov boli bolesti brucha, vracanie, u troch pacientov evidovali riedke stolice, pričom všetci pacienti sú bez teploty," uviedla Tolnayová. Vysoký je však počet exponovaných osôb - až 48, z čoho 22 sú pacienti a 26 je počet členov personálu.
      

Prameň nákazy zatiaľ odborníci nezistili, rovnako ani faktor prenosu. Na oddelení, kde sa hnačky vyskytli, boli nariadené príslušné protiepidemické opatrenia. U jedného pacienta s klinickými príznakmi sa virologickým vyšetrením stolice potvrdila prítomnosť norovírusu.
      

Podľa hovorkyne banskobystrického RÚVZ situácia stále nie je dobrá ani v žiarskej lokalite Pod Kortínou, kde tamojší RÚVZ hlásil už pätnásty prípad ochorenia na vírusovú hepatitídu u rómskych detí v rámci epidémie, ktorá sa začala 26. novembra 2013. "Zatiaľ ochorelo 38 osôb. Jedná sa prevažne o Rómov, žijúcich v zlých hygienických podmienkach, kde sa ochorenie šíri medzi obyvateľmi úzkymi osobnými kontaktmi," pripomenula zástupkyňa úradu.





twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona