Vo Zvolene prepukla salmonelóza: Zo zemiakového šalátu s majonézou sa nakazilo 33 ľudí

NETKY.SK • 25 September 2015, 12:56 • 2 min
Vo Zvolene prepukla salmonelóza: Zo zemiakového šalátu s majonézou sa nakazilo 33 ľudí

BANSKÁ BYSTRICA - Epidemiológovia v okrese Zvolen zaznamenali výskyt salmonelózy u 33 ľudí, ktorí sa zúčastnili na zemiakovej brigáde v obci Priehalina.

slovakia

left justify in out

Konzumovali zemiakový majonézový šalát. Šesť osôb museli hospitalizovať. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

 

Ako uviedla, lokálnu epidémiu nahlásil na oddelenie epidemiológie zvolenského RÚVZ obvodný lekár z dôvodu zvýšeného výskytu gastrointestinálnych ťažkostí u väčšieho počtu osôb.

 

"Epidemiologickým vyšetrovaním sa zistilo, že ťažkosti popisovali iba osoby, ktoré konzumovali zemiakový majonézový šalát. Celkom bolo na brigáde 36 osôb. Prvé príznaky boli početné hnačky, horúčky, u niektorých aj zvracanie. Majonézový šalát bol pripravovaný doma. Majonéza bola z obchodnej siete, vajcia boli domáce aj z obchodnej siete," priblížila Tolnayová.

 

Od 11 chorých odobrali vzorky zo stolice, zatiaľ bola potvrdená Salmonela Enteritidis v piatich prípadoch. V čase epidemického šetrenia vzorky zemiakového majonézového šalátu už neboli k dispozícii. Odborníci vykonali príslušné protiepidemické opatrenia, vyšetrovanie pokračuje.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies