Vo Wyomingu zlegalizovali box bez rukavíc

NETKY.SK • 3 Jún 2018, 10:38 • 2 min
Vo Wyomingu zlegalizovali box bez rukavíc

CHEYENNE - V americkom štáte Wyoming sa v noci na nedeľu uskutočnili prvé legálne súboje boxu bez rukavíc od roku 1889. Na zimnom štadióne v meste Cheyenne sa pred dvojtisícovou kulisou konalo desať duelov vrátane štvorzápasového turnaja v najťažšej hmotnostnej kategórii.

slovakia

left justify in out

"O histórii môžete čítať, alebo ju môžete písať. My sme ju napísali," povedal šéf miestnej komisie zmiešaných bojových umení Bryan Pedersen pre agentúru AP. Wyoming privítal galavečer Bare Knuckle Fight Championship po tom, ako túto možnosť nevyužilo 28 štátov USA.

 

Pästiari majú na zápästiach a palcoch približne 2,5-centimetrové bandáže, hánky sú nechránené. Smú sa používať "kladivové" údery či boj v zakliesnení, na rozdiel od MMA sú zakázané kopy i kolená. Podľa zástancov je toto odvetvie dokonca bezpečnejšie, najmä pokiaľ ide o otrasy mozgov, než ostatné bojové športy.

 

Aktéri nerozdávajú najtvrdšie údery, aby si nezranili nechránené ruky. Kožené rukavice spôsobujú väčšie tržné rany a modriny. Všetky stretnutia v Cheyenne boli vypísané na päť trojminútových kôl v okrúhlom ringu namiesto tradičného štvorcového. "Je to šport o zručnosti s pravidlami a obmedzeniami, ako aj prísnym lekárskym dohľadom," zdôraznil Pedersen.

 

Podľa Medzinárodnej boxerskej siene slávy sa v minulosti posledný významný súboj boxu bez rukavíc odohral 8. júla 1889, keď John L. Sullivan po 75 kolách pokoril Jakea Kilraina. Zápas však bol ilegálny a zorganizovali ho tajne, pretože už vtedy väčšina štátov zakazovala túto verziu. Vo Wyomingu pripravovali nové pravidlá približne rok.

 

Moderný profesionálny box sa vyvinul práve zo súbojov bez rukavíc, ktoré sú na rozdiel od pouličných bitiek zviazané pravidlami a bojovníci v nich napríklad neudierajú súpera na zemi.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies