Vo Windsore pochovali princa Filipa

NETKY.SK • 18 Apríl 2021, 09:33 • 2 min
Vo Windsore pochovali princa Filipa

VEĽKÁ BRITÁNIA - V Kaplnke svätého Juraja na hrade Windsor v sobotu pochovali manžela britskej kráľovnej Alžbety II., princa Filipa.

slovakia

left justify in out

Rakvu s vojvodom z Edinburghu spustili do kráľovskej hrobky pod kaplnkou na záver smútočného obradu, ktorý celebrovali windsorský dekan David Conner a arcibiskup z Canterbury Justin Welby. Informoval portál BBC. Rakva spustená do hrobky bola podľa reportérky Eleanor Oldroydovej „skutočným okamihom činohry a divadla, ale tiež veľmi dojímavým momentom“.


img

 

Počas modlitby za zosnulého princa poďakoval arcibiskup z Canterbury za jeho rozhodnú vieru a lojalitu, za jeho vysoký zmysel pre povinnosť a bezúhonnosť, za jeho život v službe národu a Spoločenstvu národov a za odvahu a inšpiráciu v jeho vedení. Smútočný obrad trval približne 50 minút a pre pandemické opatrenia sa na ňom zúčastnilo len 30 smútiacich. Boli to kráľovná Alžbeta II., členovia kráľovskej rodiny s ich partnermi a traja nemeckí príbuzní princa Filipa. Všetci dodržiavali sociálne odstupy a na tvárach mali rúška. Pohreb nebol dostupný pre verejnosť a na žiadosť zosnulého vojvodu bol jednoduchší. O mnohých aspektoch poslednej rozlúčky rozhodol vojvoda sám.

 

img


Smútočnému obradu predchádzala presun od hradu ku kaplnke. Zúčastnili sa na nej príslušníci a vysokopostavení predstavitelia ozbrojených síl, členovia kráľovskej rodiny, kráľovná a vojvodove deti a vnúčatá. Rakvu s vojvodom z Edinburghu previezli z hradu na korbe upraveného Land Roveru, ktorý pomohol navrhnúť on sám. Rakva bola prikrytá jeho osobnou zástavou, ktorá zobrazuje prvky z jeho života, od jeho gréckeho pôvodu až po britské tituly, a ležali na nej tiež čiapka a meč, odkazujúce na jeho pôsobenie v kráľovskom námorníctve. Na oltári v kaplnke bolo vystavených viacero predmetov, ktoré si vojvoda vybral, a odzrkadľovali jeho život, a to insígnie, medaily, vyznamenania, obušok poľného maršala a krídla Britského kráľovského letectva. Pred začiatkom obradu si Spojené kráľovstvo uctilo princa Filipa minútou ticha.
 

img


Napriek upozorneniam, aby necestovali a nezhromažďovali sa, sa v meste Windsor zišli stovky ľudí, aby princovi Filipovi vzdali hold. Deň po pohrebe, čiže dnes, sa v Spojenom kráľovstve skončí štátny smútok. Kráľovská rodina bude mať smútok ešte ďalší týždeň, jej členovia však budú pokračovať vo svojich povinnostiach a pri vhodných príležitostiach budú nosiť smútočné pásky. Princ Filip zomrel v piatok 9. apríla vo veku 99 rokov na hrade Windsor. Kráľovská hrobka v Kaplnke svätého Juraja zrejme nebude trvalým miestom posledného odpočinku princa Filipa. Očakáva sa, že po smrti kráľovnej ich pochovajú spolu na kráľovskom cintoríne v sídle Frogmore neďaleko Windsorského hradu.

 

img

 

Princ Philip bol vášnivým hráčom kriketu, póla, squashu a bol popredným hráčom v športe jazdy v kočiari. Svet športu sa na minútu zastavil. Minútové ticho za princa sa nieslo v úvodných výkopoch futbalu, ako aj pred kvalifikáciou na Veľkej cene Emilia Romagna v Imole. Harmonogramy celého športu boli upravené tak, aby nedošlo k stretu s pohrebom. Okrem minúty ticha mali hráči a funkcionári na futbalových zápasoch čierne pásky okolo ruky.

 

Poctu mu vzdali i v niektorých európskych krajinách. V Dánsku boli na paláci Amalienborg v Kodani vztýčené vlajky. Princ Philip, ktorý sa narodil na Korfu v roku 1921, bol jediným synom gréckeho a dánskeho princa Andrewa a princeznej Alice z Battenbergu. To z neho urobilo princa Grécka a Dánska. Taktiež sa konal obrad v Štokholme, kde bol počas jednej hodiny zvonenia umiestnený v chráme Riddarholmen vojvodov kráľovský rád štítu Seraphim. Princ Philip bol kráľom Gustafom VI Adolfom v roku 1954 ustanovený za rytiera Rádu Serafínov. Na Malte na neho nezabudli tiež.

 

Súvisiaci článok: Dnes vo Windsore pochovajú princa Filipa. Poslednej rozlúčky sa zúčastní iba najbližšia rodina

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies