Vo Wellingtone bude zrejme povinné čipovanie mačiek, ohrozujú vzácne vtáctvo

NETKY.SK • 4 August 2016, 10:11 • 2 min
Vo Wellingtone bude zrejme povinné čipovanie mačiek, ohrozujú vzácne vtáctvo

WELLINGTON - Majitelia mačiek v novozélandskom Wellingtone budú musieť dať povinne začipovať svojich domácich miláčikov po tom, ako toto opatrenie odhlasovali členovia mestskej rady v záujme ochrany mestského vtáctva. Napísala to dnes agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá.

slovakia

left justify in out

Wellington sa tak podľa AP môže stať prvým mestom v krajine, kde bude povinné začipovať domáce mačky. Mikročip veľkosti zrnka ryže bude vpichnutý pod kožu zvieraťa a jeho účelom bude možnosť trvalej identifikácie a monitorovania.

 

Miestna ochranárska organizácia Feline Rights však proti navrhovanému nariadeniu ostro protestovala. Rada ním podľa nej vytvorí "územia smrti", životunebezpečné pre neoznačené mačky, ktoré sa náhodou vyskytnú na radnicou vyhradených miestach.

 

Starostka Wellingtonu Celia Wade-Brownová tvrdí, že vyhlásenia organizácie sú zveličené a 83 percent majiteľov mačiek myšlienku čipovania svojich zvierat podporuje.

 

Vo Wellingtone sa nachádza prírodná rezervácia Zealandia, kde žijú najvzácnejšie druhy pôvodného novozélandského vtáctva. Kedykoľvek však vtáky preletia ochrannú stenu svojej rezervácie, môžu sa stať terčom striehnucich mačiek na love.

 

Návrh na obmedzenie voľného pohybu približne 20.000-30.000 mačiek žijúcich v meste mestská rada v minulosti zamietla. V prípade, že nové opatrenie definitívne prejde, budú mať majitelia štvornohých domácich miláčikov čas 18 mesiacov na ich začipovanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona