Vo Washingtone si pripomenuli T.G. Masaryka

NETKY.SK • 8 Marec 2017, 09:08 • 2 min
Vo Washingtone si pripomenuli T.G. Masaryka

WASHINGTON – Predstavitelia slovenského a českého veľvyslanectva vo Washingtone si v utorok položením vencov k soche Tomáša G. Masaryka pripomenuli 167. výročie jeho narodenia.

slovakia

left justify in out

Prvý československý prezident sa narodil 7. marca 1850 v Hodoníne. Jeho otec bol Slovák, matka Češka a manželka Američanka.

 

Filozof, sociológ a politik Tomáš Garrigue Masaryk si po vypuknutí prvej svetovej vojny všimol možnosť oslobodenia Čechov a Slovákov od Rakúsko-Uhorska a v zahraničí viedol protihabsburský odboj. Pôsobil vo Švajčiarsku, Francúzsku, Veľkej Británii a v Spojených štátoch.

 

Masaryk bol tvorcom novodobej teórie "čechoslovakizmu" a jednotného československého národa. Spolu s Edvardom Benešom a Milanom Rastislavom Štefánikom založili v Paríži v roku 1916 Národnú radu československú a Masaryk sa stal jej predsedom.

 

Do USA prišiel v roku 1918. Podieľal sa tam na príprave Pittsburskej dohody o samostatnom československom štáte medzi českými a slovenskými krajanskými organizáciami a na Washingtonskej deklarácii z 18. októbra 1918.

 

Revolučné Národné zhromaždenie ČSR v Prahe 14. novembra 1918 zvolilo Tomáša Garrigua Masaryka za prvého prezidenta ČSR počas jeho neprítomnosti. Do Prahy sa vrátil v decembri 1918.

 

Martin Sklenár, vedúci politického úseku Veľvyslanectva Slovenskej republiky vo Washingtone, vyzdvihol nielen to, čo Masaryk dokázal vo svojej dobe, ale aj to, aký to malo význam pre budúcnosť Čechov a Slovákov.

 

"Tomáš Garrigue Masaryk a odkaz, ktorý si tu vo Washingtone pripomíname – je to predovšetkým jeho pričinenie sa o samostatné Československo, štát, ktorý bol založený na demokratických princípoch a dokázal naozaj výrazne aj prosperovať v tomto období a položil základy pre štátnosť tak Čechov v Českej republike, ako aj Slovákov v Slovenskej republike," povedal Sklenár.

 

Zdeněk Beránek, chargé d'affairs Veľvyslanectva Českej republiky vo Washingtone, považuje za najväčší Masarykov odkaz jeho dlhoročný a konzistentný boj za demokraciu, slobodu a ľudské práva.

 

"Masaryk dokázal vďaka svojej inteligencii – sociálnej a politickej – dať tomuto svojmu úsiliu konkrétny tvar, dokázal vytvoriť konkrétny projekt v podobe československého štátu, ktorý - bohužiaľ len 20 rokov – bol pre niekoľko národov jedným z príkladov funkčného, demokratického, slobodného štátu. To považujem za inšpiratívny odkaz do dneška," uviedol Beránek.

 

Masaryk má v hlavnom meste Spojených štátov sochu od septembra 2002. Na jej odhaľovaní sa zúčastnili prezidenti Václav Havel a Michal Kováč a bývalá ministerka zahraničných vecí USA Madeleine Albrightová.

Prezidenti pri tej príležitosti povedali, že socha bude trvalou spomienkou na putá, ktoré po dlhé desaťročia spájajú Čechov a Slovákov so Spojenými štátmi.

 

Bronzová, takmer trojmetrová socha znázorňuje T.G. Masaryka v hĺbavom postoji s klobúkom v ruke a s listinou, ktorá je podľa niektorých výkladov dohodou z Pittsburghu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies